Woningcorporaties klagen massaal over 'onnodig spekken staatskas'
Verhuurders van sociale huurwoningen door heel Nederland uiten op sociale media massaal hun ontevredenheid over de verhuurdersheffing die ze betalen. Het gaat om een gecoördineerde actie waaraan zo'n 200 corporaties meedoen.
Voor 1 oktober moeten de verhuurders de heffing hebben betaald. Ze hebben nu op Twitter een kopie van de belastingaanslag gezet.
Staatsschuld
Volgens de woningcorporaties kan het geld, zo'n 1,7 miljard euro, beter worden geïnvesteerd in de bouw van sociale huurwoningen, het verduurzamen van panden en het op peil houden van de huurprijs. En dus niet in het aflossen van de staatsschuld.
"Met dit geld had ik veel liever de duizenden woningzoekenden geholpen in hun zoektocht naar een betaalbaar huis", zegt bestuursvoorzitter Hester van Buren van Rochdale op Twitter. Als een van de grote verhuurders (40.000 woningen in Amsterdam en omstreken) moet haar bedrijf ruim 37,5 miljoen euro betalen aan verhuurdersheffing.
Het bedrag loopt voor veel corporaties in de miljoenen. Woonforte draagt bijvoorbeeld 7,9 miljoen euro af aan de staat. "Hiervoor hadden we ook voor zestig woningzoekenden een nieuw betaalbaar huis kunnen bouwen", stelt de corporatie op Twitter. Ook kleine corporaties als Reeuwijk WBV klagen.
Volgens Van Buren van Rochdale gaan er per jaar twee maanden aan huur direct naar de staatskas. "Dat terwijl blijkt dat de staatsschuld op dit moment geen probleem meer is", zegt ze. Momenteel zit de schuld een stuk onder de Europese begrotingsafspraken van maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product.
"Het geld komt van huurders met de laagste inkomens. Zij zijn de dupe", zegt Van Buren. Want door de maatregelen zijn woningcorporaties volgens haar genoodzaakt woningen te verkopen waardoor er minder sociale huurwoningen zijn. Het tekort aan sociale huurwoningen is ondertussen opgelopen tot zo'n 80.000.
Omdat de heffing wordt doorberekend in de huurprijs, zijn ook huidige huurders volgens de verhuurders benadeeld door een hogere huurprijs. "Het is een omgekeerde robinhoodregeling. De heffing komt op het bordje terecht van mensen met een lage huur, terwijl huurders in de vrije sector niks betalen", vindt directeur Paulus Jansen van de Woonbond, de belangenvereniging voor huurders. Als voorbeeld geeft hij corporatie Reeuwijk WBV. "Van de twaalf maanden huur die mensen betalen, gaan er vijf naar de overheid."
Economische crisis
De verhuurdersheffing is in 2013 ingevoerd tijdens de economische crisis, voornamelijk om de schatkist te vullen. De toenmalige regering zag dat de grotere woningcorporaties veel winst maakten en dat ze veel geld in kas hadden.
Sindsdien moeten corporaties met meer dan vijftig huurwoningen een heffing betalen over de WOZ-waarde van de huizen. Dat geldt ook voor sociale huurwoningen, waarvan de maandelijkse huur niet hoger is dan 720,42 euro. De inkomsten uit de heffing gebruikt de overheid om de staatsschuld af te lossen. Ook moet het geld de woningmarkt beter laten functioneren.
Het slaat een enorm gat in de begroting.
Linkse partijen in de Tweede Kamer willen dat deze belasting op sociale woningbouw snel wordt afgeschaft, omdat het woningcorporaties weerhoudt van het bouwen van betaalbare woningen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zei in maart dat ze snapt dat de regeling in deze tijd van woningnood niet populair is, maar dat afschaffing nu niet kan. "Het slaat een enorm gat in de begroting", zei ze tegen de Tweede Kamer.
Ook premier Rutte zei vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen nog niet te willen tornen aan de heffing, omdat die onderdeel uitmaakt van een breed pakket aan maatregelen in de woningmarkt. "We hebben vorig jaar al voor 100 miljoen verlaging gezorgd en gaan hem verder verlagen, maar niet zo snel als u wilt. We kunnen die heffing niet zomaar weghalen", aldus de premier.
Tiny houses
Het kabinet verlaagt de verhuurdersheffing wel voor corporaties die duurzaam bouwen. Ook wil Ollongren de heffing schrappen voor flexibele of tijdelijke woningen, zoals tiny houses.
De heffing is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nog erg belangrijk voor de overheidsfinanciën. "Corporaties hebben nu nog voldoende geld om te investeren in nieuwe woningen. Voor de toekomst gaan we samen met verhuurders kijken naar wat er nodig is", zegt een woordvoerder van het ministerie. Daarnaast kunnen corporaties volgens haar korting krijgen op de verhuurdersheffing wanneer ze gaan bouwen.