"Er is één steen die ik per se wil zien", zegt de 97-jarige Sandy Cortmann. De Britse veteraan is voor het eerst sinds de Slag om Arnhem weer terug in Nederland. 75 jaar geleden sprong hij bij de operatie Market Garden uit een vliegtuig, vandaag deed hij het weer.

De grafsteen die hij per se wilde bezoeken is van zijn maat Gordon Matthews. Cortmann raakte die 20-jarige para uit Worcester kwijt na hun sprong. Hij bleek op de eerste dag van de gevechten gedood te zijn door een granaat.

"Ja Gordon, nu ben je veilig. Met al je vrienden om je heen. Je maten", zegt Cortmann geëmotioneerd als hij het graf heeft gevonden tussen de rijen witte stenen op begraafplaats Oosterbeek. Met wat hulp legt hij een krans.

Verslaggever Joris van Poppel ging met Cortmann mee naar de begraafplaats:

'Kom op para's, ertegenaan! We pakken die kl...!'

Na het bezoek was Cortmann klaar voor de festiviteiten rond de herdenking. Na een laatste medische controle werd er toestemming gegeven om zijn parachutesprong van destijds nog eens over te doen, dit keer met hulp van een begeleider.

Rond het middaguur landde hij dolgelukkig op de Ginkelse Heide. Dit keer onder luid applaus in plaats van Duitse kogels.

Zo sprong Sandy Cortmann uit het vliegtuig, hij vond het "doodeng":

Veteraan (97) Cortmann maakt herdenkingssprong

Aan het einde van de Slag om Arnhem moest Cortmann achterblijven toen zijn divisie werd teruggetrokken: ze moesten zich over de Rijn terugtrekken, maar hij kon niet zwemmen. Kort erna werd hij door de Duitsers opgepakt.

Toen hij in maart 1945 in een Duits dorpje uit krijgsgevangenschap werd bevrijd, confisqueerde hij het eerste paar schoenen dat hij in een winkel zag staan. Thuis trouwde hij in die schoenen met zijn geliefde Joan, met wie hij twee kinderen zou krijgen.

STER reclame