Operatie Market Garden in Arnhem herdacht
In Arnhem wordt de slag om Arnhem herdacht. Operatie Market Garden, het offensief van de geallieerden tegen de Duitse bezetter, ging precies 75 jaar geleden van start. Dat werd in de Eusebiuskerk herdacht.
Minister Ferd Grapperhaus was daarbij aanwezig namens de Nederlandse regering. "Onze rechtsstaat is krachtiger dan ooit", zei hij. "We zullen de rechtsstaat verdedigen met vastberadenheid." Daarmee verwees Grapperhaus naar de moord, woensdag, op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum.
De minister is de geallieerde strijders uit de Tweede Wereldoorlog dankbaar, zei hij verder, omdat de mensenrechten zijn vastgelegd nadat de geallieerden de oorlog hadden gewonnen. "Wie die rechten schendt moet er rekening mee houden dat hij zich daarvoor vroeg of laat zal moeten verantwoorden."
Oudste drager Willemsorde
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren bij de herdenking in de Eusebiuskerk aanwezig namens het Koninklijk Huis. Zij spraken er met veteraan Kenneth Mayhew, die met zijn 102 jaar de oudste nog levende drager is van de Militaire Willems-Orde.
Ook de ministers Bijleveld en Slob waren bij de herdenking, evenals Eurocommissaris Timmermans.
John Frostbrug
Na de herdenking in de Eusebiuskerk werden kransen gelegd bij het Airborneplein in Arnhem. Daarna begon het 'Bridge To Liberation'-concert bij de John Frostbrug, die een belangrijke rol speelde tijdens Operatie Market Garden.
Familie van veteraan Pat Gorman komt ieder jaar naar Arnhem om de herdenking bij te wonen:
De brug over de Rijn was de laatste brug die moest worden ingenomen, maar dat mislukte. Bij de Slag om Arnhem kwamen circa 1750 geallieerden om het leven.
De brug werd later vernoemd naar de Britse luitenant-kolonel John Dutton Frost, die met zijn bataljon als enige de brug wist te bereiken. Vanavond treden André Hazes jr., Wet Wet Wet, Alain Clark, Het Gelders Orkest en Introdans op bij de brug.