1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

'Met herdenking op Ginkelse Heide houden we een krachtige traditie in stand'

Op de Ginkelse Heide bij Ede is de bevrijdingsoperatie Market Garden herdacht. Volgens de gemeente Ede hebben bijna 100.000 mensen de plechtigheid en de daaropvolgende luchtlandingen bijgewoond. De toegangswegen waren vanochtend al bomvol.

Bijzondere aanwezigen waren dit jaar prinses Beatrix en de Britse kroonprins Charles. Beiden hebben een krans gelegd. Onder anderen de burgemeester van Ede en minister Bijleveld hielden toespraken en de last post werd gespeeld.

Bijleveld zei in haar toespraak dat de jaarlijkse parachutesprongen een krachtige traditie in stand houden. "Dat we als geallieerden samen beschermen wat we belangrijk vinden: onze veiligheid en onze vrijheid." Ze prees ook de moed die de parachutisten bij operatie Market Garden 75 jaar geleden gehad hebben. "Als je deze veteranen in de ogen kijkt, zie je nog steeds de moedige jonge mannen die sprongen om voor de vrijheid te vechten."

Burgemeester Verhulst benadrukte dat hij trots is dat de herdenking nog in vrijheid kan plaatsvinden en dat er nog steeds een aantal ooggetuigen bij kunnen zijn.

Belangrijk onderdeel van de herdenking was de landing van circa duizend parachutisten.

'De Airborne-spirit mag nooit achterhaald raken'

De politie en gemeente raadden mensen vanochtend aan om thuis te blijven, omdat het te druk was geworden op de toegangswegen. Sommige mensen moesten daarom hun auto ver weg parkeren en soms wel een uur lopen om bij de herdenking te komen, meldt Omroep Gelderland.

De gemeente Ede zegt dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om mensen op het terrein te krijgen. "Dat neemt niet weg dat sommige mensen lang hebben moeten wachten", zegt de gemeente.

Dropping

Operatie Market Garden is dit weekend 75 jaar geleden. Meer dan duizend parachutisten doen bij de Ginkelse Heide de parachutesprongen na waarmee in 1944 de strategische bruggen over de grote rivier veroverd moesten worden. Die actie mislukte en Arnhem veranderde in een slagveld.

De eerste groep landde vanochtend om 10.00 uur al. Bij die landing zijn twee parachutisten gewond geraakt. Een van hen heeft een gebroken been. Over de aard van de verwondingen is verder niets bekend, maar gemeente Ede benadrukt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl