NOS NieuwsAangepast

Bekijk hier de Bevrijdingsjournaals rond operatie Market Garden

Op 17 september 1944 zien bewoners van de plaatsen rondom Arnhem, Nijmegen en Eindhoven duizenden parachutisten naar beneden komen. Het is een spectaculair gezicht en het begin van een enorme geallieerde operatie, die nog tien dagen zal voortduren. We volgen de gebeurtenissen op de voet in de Bevrijdingsjournaals Market Garden. Hierbij is zowel aandacht voor wat er in de lucht gebeurt (Market), als wat er zich op de grond afspeelt (Garden).

Bekijk hier de journaals, met de jongste aflevering bovenaan.

Dag 10:

In deze laatste aflevering vat Christ Klep in de studio samen waarom Operatie Market Garden volgens hem is mislukt. Ondertussen verblijft koningin Wilhelmina nog in Londen. Kysia Hekster vertelt over de verslechterende verhoudingen tussen Hare Majesteit en de ministers. Vanuit Berlijn doet Wouter Zwart verslag: 'Het is nog niet verslagen, men is nog strijdbaar.'

Bevrijdingsjournaal Market Garden dag 10: 'Het wordt een lange winter'

Dag 9:

Lex Runderkamp is nog steeds in Oosterbeek, wat een onverdedigbaar gebied is geworden. De Duitsers drijven de Britten steeds verder terug. Vanuit Washington doet Marieke de Vries verslag van de strijd tussen de Amerikanen en Japan. En wat zal er gebeuren met Duitsland, wanneer de oorlog eindelijk is afgelopen?

Bevrijdingsjournaal Market Garden Dag 9: Oosterbeek zwaar gehavend

Dag 8:

In Arnhem gaan de gevechten in alle hevigheid door. Lex Runderkamp is op locatie en brengt verslag uit van de situatie in Oosterbeek, waar de geallieerden zich hebben teruggetrokken. Martijn Bink is ondertussen in het dorpje Eerde, waar Operatie Market Garden een week geleden zo goed begon.

Market Garden: Dag 8

Dag 7:

Tanja Braun vertelt ons over het nieuwe vernietigende wapen van de Duitsers: de V2-raket. De raket wordt sinds twee weken regelmatig afgevuurd vanuit het Haagse bos, richting Londen. Volgens Christ Klep is de nieuwe raket vooral een psychologisch wapen. Hij geeft uitleg in de studio.

Bevrijdingsjournaal Market Garden dag 7: Bevrijdingsjournaal Market Garden: Nieuw vernietigend Duits wapen

Dag 6:

In deze aflevering zien we dat de haven van Antwerpen, die in handen is van de geallieerden, nog niet kan worden gebruikt. Sander van Hoorn geeft hiervoor een verklaring. De Duitsers hebben Amsterdam 'judenrein' verklaard: vrijwel alle Joodse inwoners van de stad zijn afgevoerd naar kampen in Vught en Westerborg. Tanja Braun vertelt ons vanuit Amsterdam meer over de 'angstig grondige aanpak' van de Duitsers.

Bevrijdingsjournaal Market Garden dag 6: Amsterdam 'gereinigd' van Joden

Dag 5:

Sinds de verovering van de Waalbrug gisteren zijn de Amerikanen en Britten in Nijmegen blijven hangen, maar waarom? Is Operatie Market Garden mislukt? Volgens militair historicus Christ Klep is er nog een sprankje hoop. Ondertussen neemt Lex Runderkamp ons mee naar het Elisabeth Gasthuis in Arnhem, gelegen aan de frontlinie, waar zowel Duitse als Britse gewonden worden verzorgd.

Market Garden dag 5: 'Bizarre tijden'

Dag 4:

Martijn Bink neemt ons mee naar het Brabantse dorp Son, gelegen aan de enige doorgangsroute van Eindhoven naar Nijmegen en Arnhem. "De weg wordt nu al Hell's Highway genoemd." De Amerikanen hebben vandaag de noordkant van de belangrijke Waalbrug in Nijmegen in handen gekregen, volgens Lex Runderkamp is de manier waarop 'een verhaal apart'. Verder vertelt de Rusland-correspondent vanuit Moskou over de situatie aan het Oostfront.

Bevrijdingsjournaal Market Garden: Dag 4

Dag 3:

De stemming in Eindhoven is na de eerdere vreugde volledig omgeslagen. Martijn Bink laat op locatie de schade van de Duitse bombardementen zien. Operatie Market Garden ligt ondertussen flink achter op schema, Lex Runderkamp doet verslag vanaf het Britse hoofdkwartier in Oosterbeek. Vanuit Berlijn vertelt Wouter Zwart hoe Hitler de touwtjes weer strak heeft aangetrokken: "Ze zijn nog niet verslagen."

Market Garden dag 3: 'Een groot deel van Eindhoven ligt in puin'

Dag 2:

Gisteren werd nog gedacht dat de geallieerden Nederland komen bevrijden, vandaag is duidelijk geworden dat ze voornamelijk de kortste opmarsroute naar Duitsland zoeken. Christ Klep vertelt in de studio hoe de operatie vermoedelijk wordt voortgezet. Lex Runderkamp is in Arnhem, waar de landingen moeizaam verlopen in vergelijking met gisteren. Ondertussen liggen verdriet en blijdschap in het bevrijde Eindhoven volgens Martijn Bink heel dicht bij elkaar.

Market Garden dag 2: de opmars verloopt moeizaam

Dag 1:

In deze aflevering vertelt Lex Runderkamp over de enorme aantallen parachutisten die hij 's middags uit de lucht zag komen in Arnhem. "Wie hier omhoog keek, moest zich echt even in de ogen wrijven." Hij denkt dat het de grootste luchtlanding aller tijden is. Wat het doel is van de geallieerde operatie, is nog niet duidelijk. Militair historicus Christ Klep vertelt in de studio over zijn vermoedens.

Market Garden dag 1: 'Allergrootste luchtlanding aller tijden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl