NOS NieuwsAangepast

Eigenaar inzamelingswebsite Dream or Donate schikt met 31 gedupeerden

De eigenaar van de inzamelingswebsite Dream or Donate, Robert-Jan Mastenbroek, heeft een schikking getroffen met 31 gedupeerden. Zij hadden een ton geclaimd, en er wordt iets minder dan dat uitgekeerd, zegt advocaat Royce de Vries. Hoeveel precies is niet bekend.

De uitbetaling zal op korte termijn gebeuren. Mastenbroek laat aan de NOS weten dat hij persoonlijke bezittingen heeft verkocht om de schikking te financieren. Of hij ook zijn huis heeft verkocht wil hij op dit moment niet zeggen. Begin deze maand kondigde hij aan dat hij de woning zou verkopen, en dat hij de gedupeerden van die opbrengst zou terugbetalen.

Hack

Eind augustus ging de crowdfundingssite Dream or Donate ineens offline. Volgens eigenaar Mastenbroek kwam dat door een hack. Hoeveel mensen daardoor precies hun geld kwijtraakten is niet bekend. De website werd veel gebruikt voor het inzamelen van geld voor medische behandelingen of aangepast vervoer voor mensen met een beperking.

"Wij zijn tevreden", zegt advocaat De Vries. "In dit soort gevallen weet je nooit zeker of het geld überhaupt terugkomt, en nu hebben we het vrij snel teruggekregen." Die snelheid was in dit geval extra belangrijk, omdat mensen vaak snel een behandeling of aangepast vervoersmiddel nodig hebben.

Politie

Er is ook aangifte gedaan door een aantal gedupeerden. Die staan los van deze schikking. De politie Oost-Nederland is nog bezig met het verzamelen van alle aangiftes.

"Wanneer er geen nieuwe aangiftes meer binnenkomen, gaan we afstemmen met het Openbaar Ministerie of er sprake is van strafbare feiten", zegt een woordvoerder. "Als dat zo is dan wordt er een politieonderzoek gestart".

Op dit moment is Mastenbroek dus geen verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. Eerder werden zijn telefoons en computer in beslag genomen. Of daar relevante informatie op stond, wil de politie niet zeggen. De apparatuur is inmiddels terug bij eigenaar Mastenbroek.

Volledige schadevergoeding

De meeste gedupeerden worden volledig vergoed voor het geld dat is verdwenen. Sommige krijgen minder uitgekeerd, omdat er niet goed vast te stellen was wat de precieze schade was.

"Dat gaat voornamelijk over acties die al een aantal jaar liepen", zegt De Vries. "Oude donaties waren dan niet goed terug te vinden, en het was lastig te bepalen of er al uitkeringen waren geweest."

Mastenbroek was al eerder begonnen met het terugbetalen van gedupeerden. Begin deze maand had hij 25.000 euro overgemaakt door zijn elektrische shovel voor dat geld te verkopen. De Vries noemde dat toen "een goed begin".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl