ANP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Wekdienst 20/9: herdenkingen Stint-ongeluk Oss en Slag om Arnhem

Goedemorgen! Er wordt een monument onthuld ter nagedachtenis van het fatale Stint-ongeluk in Oss, precies een jaar geleden. En de Slag om Arnhem wordt herdacht.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van donderdag 19 september.

Het blijft vrijwel overal droog en is er steeds vaker zon. Met een zwakke tot matige oostenwind wordt het 17 tot 20 graden. Zaterdag is het zonnig en warm met 20 tot 25 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het precies een jaar geleden dat vier kinderen om het leven kwamen in Oss. De slachtoffers zaten in een Stint, een elektrische bolderkar, die werd geraakt door een trein. Er wordt vandaag onder meer een monument onthuld.
  • Regeringsdelegaties en wetenschappers uit ruim 130 landen onderhandelen in Monaco over een nieuw belangrijk klimaatrapport.
  • In Arnhem wordt de Slag om Arnhem herdacht, onderdeel van Operatie Market Garden, 75 jaar geleden. Op onze speciale bevrijdingswebsite kun je meer lezen over het verloop van deze operatie.

Wat heb je gemist?

Het kabinet-Rutte III kan verder met de plannen voor 2020. De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de voorstellen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, zo bleek donderdagavond laat na twee lange dagen debatteren. Premier Rutte toonde zich niet erg gretig om de oppositie tegemoet te komen. NOS-verslaggever Ron Fresen constateert dat het debat woensdag vooral ging over samenwerken en elkaar wat gunnen.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff hoopt dat de Kamer deze "sfeer kan vasthouden":

Dijkhoff blij met goede toon debat

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een meisje dat met haar kous een schotwond van een vriendin verbindt en een jongen die een raam breekt met zijn skateboard om te vluchten. Met dit soort beelden willen nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad op de Sandy Hook Elementary School aandacht vragen voor de zogeheten school shootings in de Verenigde Staten. Een schutter schoot op de school in Newtown twintig kinderen en zeven volwassenen dood.

De video is bedoeld om wapengeweld op scholen te voorkomen door signalen eerder te onderkennen:

Heftige reclame naar aanleiding van schietpartijen op Amerikaanse scholen

Fijne dag!

STER reclame