Wim Crouwel met een stoel van Corbusier in museum Boymans van Beuningen in 1993 ANP
NOS Nieuws Binnenland Cultuur & Media

Invloedrijk grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel (90) overleden

Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel (90) is in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP.

Crouwel was in de jaren 60 een van de oprichters van het invloedrijke ontwerpbureau Total Design. Het grote publiek kwam zijn werk tegen in het ontwerp van het telefoonboek en de postzegels van de PTT, met alleen de waarde en het woord Nederland.

In Het Parool noemde Crouwel zijn werk voor het Stedelijk zijn belangrijkste wapenfeit. Hij ontwierp onder meer posters en catalogi voor dat Amsterdamse museum en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Het lettertype New Alphabet, ontworpen door Crouwel in 1967 NewAlphabetSpec

Crouwel introduceerde ook verschillende lettertypen, waarvan het geometrische New Alphabet uit 1967 het bekendste is. Gebruikt werd het nauwelijks, omdat het moeilijk te lezen is. Ook was hij mede-ontwerper van het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Osaka, in 1970.

Van 1985 tot 1994 was hij directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Daarnaast was hij hoogleraar aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Prijs VS

Twee maanden geleden kreeg Crouwel in de Verenigde Staten nog een prestigieuze prijs, een medaille die zijn Amerikaanse vakgenoten van de Type Directors Club hem toekenden voor zijn hele oeuvre.

Op 28 september opent in het Stedelijk de aan Crouwel gewijde tentoonstelling Mr. Gridnik. Tot maart volgend jaar is een selectie van zijn grafische vormgeving te zien.

AVROTROS zendt op donderdag 26 september een documentaire uit over Crouwel. Die begint om 22.55 uur op NPO 2.

STER reclame