Een Bolsonaro-aanhanger voor de Franse ambassade in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia
NOS NieuwsAangepast

Macron botst opnieuw met Bolsonaro na beschimpen echtgenote op Facebook

De relatie tussen de Franse president Macron en zijn Braziliaanse ambtgenoot Bolsonaro heeft opnieuw een deuk opgelopen. Macron zei op de G7-top in Biarritz dat Brazilië een president verdient "die geschikt is voor de baan". Bolsonaro zou eerder op sociale media de vrouw van Macron hebben beschimpt.

Gisteren dook op Facebook een foto op van Macrons vrouw Brigitte (66) met daarnaast de bijna dertig jaar jongere echtgenote van Bolsonaro, Michelle. Bij de foto stond de tekst: "Begrijp je nu waarom Macron Bolsonaro aan het vervolgen is?" Vervolgens werd er met het account van Bolsonaro een reactie onder de foto geplaatst, waarin werd gegrapt Macron niet nog meer te vernederen.

Extreem respectloos

Tegenover persbureau AFP wilde een woordvoerder van de Braziliaanse regering niet reageren op de vraag of Bolsonaro zelf de reactie had geplaatst. Macron ging vandaag op de G7-top wel in op de zaak. Hij noemde het bericht "extreem respectloos" en "treurig".

De presidenten botsten de afgelopen dagen meerdere malen opzichtig vanwege de vele bosbranden in het Amazonegebied. Volgens Macron is het milieubeleid van Bolsonaro daar een belangrijke oorzaak van: dat zou veel te los zijn. Ook beschuldigde hij de president van liegen als het gaat om zijn inspanningen om ontbossing tegen te gaan.

Terwijl politici met elkaar discussiëren, blijft het Amazonegebied in brand staan. Een boer in de Braziliaanse deelstaat Rondônia ziet het met lede ogen aan:

Boer in de Amazone: 'Bijna die hele familie werd gedood door het vuur'

Als het aan Macron ligt, wordt een handelsdeal met Brazilië tegengehouden als Bolsonaro zijn milieubeleid niet snel aanpast.

Bolsonaro verweet Macron op zijn beurt "sensatiebelust" te handelen. Ook irriteert het hem dat de branden in het Amazonegebied onderwerp van gesprek zijn op de G7-top in het Franse Biarritz, zonder dat Brazilië zelf daarbij aanwezig is. "Dat doet denken aan een koloniale mentaliteit die niet past in deze tijd."

De G7-leiders besloten 18 miljoen euro uit te trekken om Brazilië en zijn buurlanden te helpen bij het bestrijden van de branden in het Amazonegebied. Of Bolsonaro hulp wil accepteren, moet worden afgewacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl