ANP
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Rechtbank wijst 38 vergunningsaanvragen Limburg af om stikstofregels

De rechter heeft een streep gezet door 38 vergunningsaanvragen in Limburg in verband met de nieuwe stikstofregels. Het gaat hoofdzakelijk om natuurvergunningen die waren aangevraagd door veehouderijen.

De provincie gaf groen licht voor de plannen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat maakt het voor bedrijven die stikstof uitstoten mogelijk om uit te breiden in kwetsbare gebieden, door ervan uit te gaan dat maatregelen in de toekomst die uitstoot zullen compenseren. Maar de Raad van State verwees deze PAS-aanpak eind mei naar de prullenbak.

Volgens de Raad van State is het in strijd met Europese regels omdat niet vaststaat dat de compensatiemaatregelen effect zullen hebben. Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter stapten milieuorganisaties naar de rechter om allerlei vergunningen ongedaan te maken. De rechtbank in Limburg heeft nu 38 bezwaren gegrond verklaard.

De provincie Limburg moet nu alle plannen van de veehouders opnieuw in kaart brengen en kijken of de vergunningen ook zonder het PAS kunnen worden verleend, schrijft 1Limburg.

Gevolgen elders

De uitspraak van de Raad van State had eerder al gevolgen voor verschillende andere nieuwbouwplannen en grote infrastructurele projecten. Vele honderden vergunningen die zijn verleend door het Rijk, provincies en gemeenten zijn onzeker geworden of moeten opnieuw bekeken worden.

Het gaat bijvoorbeeld om de verbreding van delen van de A27 en A12 bij Utrecht. Die mag voorlopig niet doorgaan. Ook gaat de herinrichting van de voormalige vliegbasis Twenthe niet door en is de bouw van 470 woningen in een nieuwe wijk in Roermond voorlopig tegengehouden.

De overheid mag van de Raad van State voorlopig ook geen vergunning meer uitgeven voor projecten die stikstofuitstoot verhogen in de buurt van kwetsbare gebieden. Dat heeft onder meer mogelijke gevolgen voor de opening van Lelystad Airport. Projecten mogen pas doorgaan als er een stikstofplan is, waarmee bewezen wordt dat de natuur in de omgeving geen last heeft.

STER reclame