EPA

Een op de 1000 zwarte mannen in de Verenigde Staten wordt doodgeschoten door de politie. Dat is 2,5 keer zo veel als het aantal witte mannen dat op die manier om het leven komt.

Dat schrijven onderzoekers van drie Amerikaanse universiteiten in een deze maand gepubliceerd onderzoek. De onderzoekers hebben data uit 2013 tot en met 2018 van de journalistieke database Fatal Encounters gecombineerd met statistieken van de Amerikaanse overheid.

Ook zwarte vrouwen lopen meer risico dan witte vrouwen om doodgeschoten te worden door een agent, maar vrouwen hebben in het algemeen een twintig keer kleinere kans dan mannen. Ook het risico voor latino's en native Americans is groter dan dat voor witte mannen.

Uit statistieken van The Washington Post blijkt dat vorig jaar 992 mensen in de Verenigde Staten werden doodgeschoten door de politie. Dit jaar staat de teller op 570.

Black Lives Matter

De afgelopen jaren kwam politiegeweld tegen zwarte Amerikanen geregeld in het nieuws. De dood van onder anderen Michael Brown, Eric Garner, Tamir Rice en Freddie Gray leidde tot een verhit debat in de Verenigde Staten.

De protestbeweging Black Lives Matter wijt het disproportionele geweld aan systematisch racisme bij de Amerikaanse politie. Critici werpen tegen dat zwarte mensen relatief vaker bij criminaliteit betrokken zijn dan witte mensen.

Hoofdonderzoeker Frank Edwards, socioloog bij de Rutgers University, zegt tegen de Los Angeles Times dat veel zwarte ouders met hun kinderen spreken over hoe ze moeten omgaan met de politie. "Ze weten dat jonge zwarte mannen eruit worden gepikt als inherent verdacht."

STER reclame