Bewakingsbeelden Cleveland

De politie van Cleveland heeft beelden vrijgegeven van een bewakingscamera waarop is te zien hoe een agent een 12-jarige jongen neerschiet. Dat gebeurde zondag. De jongen overleed in het ziekenhuis. 

Op de beelden is te zien hoe de 12-jarige zwarte jongen Tamir Rice rondhangt bij een kiosk in de Amerikaanse stad en iets op een voorbijganger richt die langsloopt. Die lijkt daar niet van onder de indruk.

Direct geschoten

Een andere omstander belt de politie en zegt dat de jongen een wapen op voorbijgangers richt. Hij zegt drie keer dat het erop lijkt dat het wapen nep is. Dat laatste wordt door de medewerker van de alarmcentrale niet doorgegeven aan de agenten die ter plaatse gaan kijken.

Die rijden met hun auto tot op een meter afstand van de jongen, waarna een van de agenten hem vrijwel direct neerschiet. Het lijkt erop dat de 12-jarige nauwelijks tijd krijgt om aan de bevelen van de agenten gehoor te geven.

Het park waar de jongen zodag werd neergeschoten APtv

Het incident wordt onderzocht. Volgens een vertegenwoordiger van de politie had de agent zijn portier open en riep hij dat de jongen op de grond moest gaan liggen, maar negeerde die het bevel. De twee agenten, van wie eentje zeer onervaren was, zijn geschorst.

"Doe het niet"

Meestal herkennen agenten het nepwapen dat Rice gebruikte aan een oranje veiligheidssticker, maar die ontbrak op het wapen van de 12-jarige.

Een jongerenwerker uit de Amerikaanse stad zegt in een interview met CBS News dat hij de tieners in zijn buurt waarschuwt voor het spelen met deze nepwapens. "Doe het niet, de politie schiet je dood", zegt hij in het interview.  

Politie Cleveland geeft beelden bewakingscamera vrij

STER reclame