Zes agenten Baltimore aangeklaagd

De zes agenten die betrokken waren bij de dood van Freddie Gray in Baltimore worden aangeklaagd. Een van hen wordt doodslag ten laste gelegd, de anderen worden aangeklaagd voor wangedrag en het geweld dat ze bij de arrestatie gebruikten. 

Volgens de aanklager was de arrestatie van de zwarte Gray onterecht en "leidde de manier waarop hij na zijn arrestatie behandeld werd tot doodslag". 

De bekendmaking van de vervolging van de agenten is door demonstrerende mensen op straat met gejuich ontvangen. 

Agenten Baltimore aangeklaagd

Volgens correspondent Arjen van der Horst wordt de chauffeur van de arrestantenbus verdacht van doodslag. De agent stopte de bus plotseling, terwijl Gray geboeid was en geen veiligheidsgordel droeg.

President Obama zei na de bekendmaking van de vervolging dat het essentieel is dat de waarheid bekend wordt over wat er met Freddie Gray is gebeurd. 

Noodtoestand

De dood van Gray (25) leidde de afgelopen week tot rellen in de Amerikaanse stad. Tientallen relschoppers zijn opgepakt. 

Bij de begrafenis van Gray, afgelopen maandag, waren duizenden mensen aanwezig. Ook die bijeenkomst ontaardde in rellen. De gouverneur riep daarna de noodtoestand uit voor de stad.

Gray overleed vorige maand, een week nadat hij zwaargewond was geraakt na zijn arrestatie. Gisteren maakte de politie al bekend dat een plotselinge stop in het politiebusje Gray fataal is geworden.

Schorsing

De burgemeester van Baltimore heeft bekendgemaakt dat vijf van de zes agenten inmiddels vastzitten. Na het voorval werden ze al geschorst. 

De aanklacht tegen de chauffeur luidt in het Engels murder in the second degree. Dat is moord zonder voorbedachte raad. In het Nederlands vertaalt zich dat als doodslag. 

STER reclame