Protesten in Baltimore
NOS Nieuws

Politie: noodstop werd Freddie Gray fataal

De politie in de Amerikaanse stad Baltimore heeft gezegd dat een plotselinge stop in de politieauto de zwarte arrestant Freddie Gray fataal is geworden. Een patholoog-anatoom die Gray heeft onderzocht zegt dat hij door de stop met zijn hoofd tegen een bout achterin de auto is gestoten, waardoor hij zijn nek brak.

De tot nu toe onopgehelderde dood van Gray heeft geleid tot rellen in Baltimore, die zijn overgeslagen naar Philadelphia en Cincinatti.

De plotselinge stop van de politieauto is geregistreerd op camera's.

De officiële doodsoorzaak van Gray is nog onbekend. Het onderzoek is in handen van de justitie in de staat Maryland.

De Amerikaanse pers meldde eerst dat Freddie Gray een paar weken geleden zwaargewond raakte bij zijn arrestatie. Agenten zouden hem toen medische hulp hebben geweigerd. De 25-jarige Gray overleed een week later in het ziekenhuis.

Op de begrafenis van Gray riep de advocaat van de familie de politie op om openheid over de doodsoorzaak van Gray te verschaffen. Na de begrafenis braken rellen uit in Baltimore. Nog altijd is het onrustig.

Avondklok

De avondklok in de Amerikaanse stad wordt daarom gehandhaafd. De maatregel blijft in ieder geval nog tot en met het weekend van kracht. Dat betekent dat inwoners van de stad na tien uur 's avonds niet meer de straat op mogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl