De Open Arms op archiefbeeld in juni, in de haven van Napels
NOS Nieuws

Italiaanse rechter schrapt Salvini's toegangsverbod voor migrantenschip

Een rechter in Rome heeft geoordeeld dat het Spaanse migrantenschip Open Arms toestemming moet krijgen Italiaanse wateren binnen te varen. De rechter vernietigt daarmee het besluit van minister van Binnenlandse Zaken Salvini, die het schip juist verbood naar Italië te varen. Dat verbod gaat in tegen het internationale recht, stelt de rechter.

Salvini reageerde meteen. Hij is van plan het schip alsnog te weren. Ook gaat hij in beroep tegen de uitspraak van de rechter. "Ik zal namens het Italiaanse volk niet stoppen met het verdedigen van onze grenzen", zegt Salvini.

De organisatie achter Open Arms tekende bij een Italiaanse rechtbank bezwaar aan tegen het verbod van Salvini. In afwachting van het vonnis dobberde het schip, met aan boord 150 migranten, bijna twee weken op de Middellandse Zee ten zuiden van Italië.

Het schip zal nu met de uitspraak van de rechter in de hand koers zetten richting het Italiaanse eiland Lampedusa, zei Open Arms-oprichter Oscar Camps. Of het daar daadwerkelijk mag aanleggen en migranten van boord mag laten, is onduidelijk. De rechter zei alleen dat het schip tot Italiaanse wateren toegelaten moet worden en dat "de meest hulpbehoevende personen" aan boord recht hebben op onmiddellijke steun.

Daarnaast dreigt Salvini met een nieuw verbod te komen. Onder meer door zijn antimigratie-standpunten is de minister met zijn Lega-partij in korte tijd almaar populairder geworden. Vorige week zegde hij het vertrouwen in het kabinet met de Vijfsterrenbeweging op, in de hoop zijn succes in de peilingen te kunnen verzilveren bij verkiezingen in het najaar.

Dit is een race tegen de klok.

Vincent Cochetel, UNHCR

Volgens Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. De organisaties zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.

Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR stelt dat er dit jaar 600 mensen verdronken in de wateren tussen Libië en Italië. Gisteren riep de UNHCR Europese landen nog op de in totaal 500 migranten op de Open Arms en het onder de Noorse vlag varende Ocean Viking zitten zo spoedig mogelijk op te nemen.

"Dit is een race tegen de klok", zei Vincent Cochetel, de Europese baas van UNHCR. "Er komen stormen aan en de omstandigheden worden alleen maar erger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl