Migranten aan boord van de Ocean Viking
NOS Nieuws

VN wil dat Europa migranten van twee schepen opneemt

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties wil dat Europese landen 500 migranten opnemen. De migranten zitten nu op twee schepen van hulporganisaties in de Middellandse Zee. Europese landen kunnen het niet eens worden over wie hen opneemt.

"Dit is een race tegen de klok", zegt Vincent Cochetel, de Europese baas van UNHCR. "Er komen stormen aan en de omstandigheden worden alleen maar erger."

Het gaat om de schepen Ocean Viking en Open Arms. Het eerste schip is van de hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterranée en heeft ruim 350 mensen aan boord. Naar eigen zeggen heeft dat schip voor minder dan een week brandstof. Open Arms is een Spaans schip met ruim 150 migranten.

Verdrinken

Zowel Italië als Malta weigert de schepen toe te laten in zijn havens. Volgens de Italiaanse vicepremier Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. De organisaties zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN zijn er dit jaar 600 mensen verdronken in de wateren tussen Libië en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl