ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 9/8: meer mensen overleden tijdens hittegolf en hadj van start

Goedemorgen! In Den Haag wordt geprotesteerd tegen het boerkaverbod en moslims wereldwijd beginnen vandaag aan de hadj, de bedevaart naar Mekka.

Het weer: warme en vochtige lucht stroomt over het land. Zowel in de ochtend als middag vallen er buien, mogelijk met onweer, hagel en windstoten. Op momenten met zon wordt het snel warm, in het oosten en zuidoosten 27 of 28 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Den Haag wordt geprotesteerd tegen het boerkaverbod. Het wordt volgens de organisatoren een stil protest, met posters, spandoeken en flyers. Sinds 1 augustus is het dragen van een boerka verboden in het openbaar.
  • De Nederlandse volleyballers proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2004. Het kwalificatietoernooi - dat ze moeten winnen - gaat van start in Ahoy Rotterdam.
  • Vandaag begint de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka waar elk jaar miljoenen mensen aan deelnemen.

Wat heb je gemist?

Tijdens de hittegolf eind juli, waarbij de hoogste temperaturen ooit werden gemeten in Nederland, stierven zo'n 400 mensen meer dan in een gemiddelde zomerweek. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige sterftecijfers.

Er zijn vooral meer mensen van 80 jaar en ouder overleden dan normaal, 1687 in 2019 om 1538 een jaar eerder. In de andere leeftijdsgroepen lag het aantal overledenen tijdens de hittegolf juist lager dan afgelopen jaren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nieuwe unieke beelden van het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgedoken. Ze lagen dertig jaar op een zolder van de dochter van een Haagse havenondernemer en zijn nu bij het Rotterdam Museum beland.

In drie korte films is het 'gewone' leven in de Rotterdamse oorlogsjaren te zien.

Er wordt gezwommen, er staan mensen bij de tram te wachten, we zien soldaten marcheren door de straten van Rotterdam en op de beelden varen Duitse oorlogsschepen voorbij:

Unieke amateurbeelden tonen Rotterdam tijdens Tweede Wereldoorlog

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl