Filmmaker Joop de Jong kijkt naar een van zijn 'vergeten films'
NOS Nieuws

Unieke films uit Tweede Wereldoorlog: 'Deze beelden laten zien hoe het leven ook was'

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

Filmmaker Joop de Jong weet niet wat hij ziet. In de tien filmblikken die voor hem liggen, zit 120 minuten beeldmateriaal over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Beelden zoals hij ze nog nooit gezien heeft. Ze zijn gedurende de oorlogsjaren geschoten door de Haagse havenondernemer Jan Jurling. Na zijn dood in 1986 heeft zijn dochter de filmblikken gekregen.

Bijna dertig jaar liggen ze bij haar thuis op zolder in een hoekje, totdat ze een berichtje in de krant ziet dat er spullen uit de Tweede Wereldoorlog worden gezocht. Via het Museon in Den Haag komen de filmblikken bij het Rotterdam Museum terecht. Joop de Jong is gevraagd er een selectie uit te maken en die is vanaf vandaag in het museum te zien.

In drie korte films neemt hij de bezoeker mee naar het 'gewone' leven in de Rotterdamse oorlogsjaren. "Al die dingen die wij weten, waarover we gelezen hebben", zegt De Jong, "die zien we nu voor het eerst op bewegend beeld".

Er wordt gezwommen, er staan mensen bij de tram te wachten, we zien soldaten marcheren door de straten van Rotterdam en op de beelden varen Duitse oorlogsschepen voorbij:

Unieke amateurbeelden tonen Rotterdam tijdens Tweede Wereldoorlog

"Het was soms ook levensgevaarlijk wat Jurling deed, want je mocht helemaal geen militaire dingen filmen", aldus De Jong. Waarom Jurling het toch deed, weet hij niet. "Er waren in die tijd nog geen vloggers, YouTube bestond nog niet, maar toch wilde hij zoveel mogelijk vastleggen. Hij deed ook zijn best om dat zo mooi mogelijk te draaien, ik denk dat hij gewoon een tijdsdocument wilde maken."

Bijzonder zijn ook de beelden van een kerstmaaltijd in 1944, hongerwinter, maar daar is op de beelden weinig van te merken. We zien een goed gevulde tafel, met vlees en groentes:

Kerstdiner tijdens Hongerwinter

"Dat is het interessante, deze beelden laten zien hoe het ook was", zegt De Jong. "Als je geld had, dan had je ook geen honger. Ik moet er wel bij zeggen dat ze hun eigen groentes kweekten en ook hun eigen kippen hadden." Van de 120 minuten beeldmateriaal is nu nog lang niet alles gebruikt. "Het is wel heel mooi materiaal en ik zou er graag nog iets mee doen, dus ik wacht af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl