Drie dagen na de schietpartij in een Walmart-filiaal in El Paso, legt een man een krans bij een gedenkteken
NOS Nieuws

Wekdienst 7/8: EK wielrennen in Alkmaar en Trump naar El Paso en Dayton

Goedemorgen! Een havenmedewerker die ruim 1150 kilo cocaïne Rotterdam zou hebben binnengesmokkeld hoort vandaag zijn straf. En in Alkmaar beginnen de EK wielrennen.

Vandaag trekken er wat buien over het land, vooral 's middags met kans op onweer. Het wordt 21 tot 23 graden bij een matige tot aan zee vrij krachtige zuidwestenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Amerikaanse president Trump bezoekt El Paso en Dayton. In die twee plaatsen waren afgelopen weekend aanslagen, waarbij in totaal 31 mensen om zijn gekomen.
  • De rechtbank in Rotterdam doet uitspraak in de zaak tegen een havenmedewerker die ruim 1150 kilo cocaïne zou hebben binnengesmokkeld. Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar celstraf geëist.
  • En in Alkmaar beginnen de EK wielrennen. Vandaag staat voor het eerst de gemengde ploegentijdrit op het programma. De wedstrijd is vanaf 14.30 uur live te zien bij de NOS.

Wat heb je gemist?

Een dagje naar een museum of dierentuin is de afgelopen 5 jaar flink duurder geworden, blijkt uit cijfers van het CBS. De toegangsprijs steeg met 17 procent. In diezelfde periode was de gemiddelde prijsstijging in Nederland zo'n 7 procent. De sterke prijsverhoging komt volgens dierentuinen onder meer door kosten voor nieuwe, grotere dierenverblijven en verduurzaming, zoals zonnepanelen. Ook geven veel gemeentes geen subsidie meer aan de dierentuin.

Deze bezoekers lijken de prijsstijging niet zo erg te vinden:

Dagjes uit steeds duurder

Ander nieuws uit de nacht:

  • De FBI onderzoekt of bij de aanslag op een festival in de Amerikaanse staat Californië sprake was van 'binnenlands terrorisme'. Bij die aanslag, eind juli, vielen 3 doden. Over het motief van de schutter is nog niets bekend.
  • De politie in Canada heeft spullen gevonden die gekoppeld kunnen worden aan de twee tieners die verdacht worden van drie moorden, vorige maand. De voorwerpen werden ontdekt bij de rivier de Nelson. Om wat voor spullen het gaat, is niet bekendgemaakt.
  • De politie in Texas heeft excuses aangeboden na ophef over een foto van een zwarte arrestant. Daarop is te zien hoe de man met een touw aan zijn handen wordt begeleid door twee witte agenten op paarden. De plaatselijke politiechef heeft gezegd dat de procedure niet meer zal worden gebruikt.
De foto van de man met de agenten in Galveston, Texas

En dan nog even dit:

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft alsnog succesvol een Israëlische satelliet gelanceerd. Dat had drie jaar geleden al moeten gebeuren, maar toen ontplofte de raket met de satelliet aan boord een dag voor de lancering. Als compensatie zou SpaceX de lancering van vandaag gratis hebben aangeboden. De nieuwe satelliet werd in een baan om de aarde gebracht met een raket vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl