SpaceX

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van ondernemer Elon Musk heeft bijna drie jaar na een mislukte lancering alsnog een Israëlische satelliet in een baan om de aarde gebracht. Met succes steeg afgelopen nacht een Falcon 9-raket met aan boord de satelliet op van lanceerbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.

Bekijk hieronder de beelden van de lancering:

SpaceX schiet satelliet succesvol de ruimte in

In september 2016 ging dat nog faliekant mis. De raket ontplofte toen een dag voor de lancering, met de peperdure satelliet aan boord, op het lanceerplatform tijdens een routinetest. Er vielen daarbij geen doden of gewonden.

Het incident kostte Musk honderden miljoenen dollars. En het leverde zijn bedrijf vooral veel imagoschade op. Opeens werd er door landen weer volop getwijfeld of commerciële bedrijven zich wel moesten bezighouden met ruimtevaart. Er waren dat jaar meer problemen met Falcon 9-raketten.

Contract met NASA

Inmiddels gaat het aanzienlijk beter met de ruimteplannen van Musk. Zo bracht het bedrijf in mei nog een zogenoemde Dragoncapsule met 2500 kilo aan goederen naar het Internationale Ruimtestation ISS.

Ook heeft het bedrijf een contract met de ruimtevaartorganisatie NASA om in de toekomst astronauten naar het ruimtestation te brengen.

De lancering van vandaag werd naar verluidt gratis aangeboden door SpaceX, ter compensatie van de mislukte lancering van drie jaar geleden.

STER reclame