EPA
NOS NieuwsAangepast

Justitie wil doodstraf voor aanslag El Paso, 'binnenlands terrorisme'

Het Openbaar Ministerie in Texas wil dat de dader van de aanslag in El Paso van gisteravond de doodstraf krijgt. Hem worden onder meer hate crime en moord ten laste gelegd. Bij de aanslag vielen twintig doden.

FBI-medewerkers onderzoeken nog welke aanvullende aanklachten tegen de aanslagpleger kunnen worden ingediend. Het bloedbad in El Paso wordt behandeld als een terroristische aanslag. Ook de federale procureur spreekt van binnenlands terrorisme.

Mexicanen

Een 21-jarige man uit Dallas opende gisteravond het vuur op mensen die boodschappen deden bij een vestiging van Walmart. Onder de doden zijn zeven Mexicanen, heeft de Mexicaanse president Lopez Obrador bekendgemaakt, El Paso ligt aan de grens met Mexico en is de zusterstad van Ciudad Juárez.

Het buurland van de VS is woedend over de aanslag en overweegt juridische stappen tegen de persoon die het geweer aan de dader heeft verkocht. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken zinspeelt op het indienen een uitleveringsverzoek voor de schutter. Hij roept de Amerikaanse overheid op zich fel uit te spreken tegen hate crimes.

Drie mensen liggen na de aanslag nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Na de aanslag gaf de terrorist zich vrijwel meteen over.

Dit zijn beelden van tijdens en net na de aanslag:

'Ik hoorde heel veel schoten achter elkaar'

De dader zou van tevoren een manifest op internet hebben geplaatst waarin hij zijn daad aankondigde en ageerde tegen massa-immigratie. De tekst werd op een forum geplaatst door 'P Crusius'; volgens Amerikaanse media heet de aanslagpleger Patrick Crusius.

In het manifest krijgen de Democraten en het bedrijfsleven de schuld van de komst van migranten uit Latijns-Amerika. Ook veronderstelt de schrijver van het manifest dat hij de aanslag niet zal overleven, en dat hem anders de doodstraf wacht. Volgens de politiechef heeft de dader zijn vuurwapen legaal gekocht en werkt hij tot dusver mee met de politie.

President Trump heeft in New Jersey tegen journalisten gezegd dat er "geen plaats is voor haat in ons land". Hij zegt dat hij heeft overlegd met de FBI, de minister van Justitie en het Congres over een oplossing voor het geweld.

Morgen komt hij met een uitgebreide verklaring over de gebeurtenissen in Dayton en El Paso. De president heeft bepaald dat de vlaggen op alle overheidsgebouwen tot en met donderdag halfstok gehangen moeten worden.

De reactie van Trump is op Twitter te zien:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl