NOS Nieuws

Hiv-preventiepil vanaf vandaag verstrekt, GGD's verwachten wachtlijsten

GGD's beginnen vandaag met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort. De pillen zijn bedoeld voor homoseksuele mannen met een verhoogd risico op hiv.

De GGD's krijgen voor de PrEP-pillen de komende vijf jaar subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Het subsidiebedrag van 22 miljoen euro is gebaseerd op 6500 deelnemers, maar GGD's verwachten dat veel meer mannen PrEP willen gebruiken. Het RIVM gaat in een schatting uit van 8500 deelnemers.

"We moeten dus gaan selecteren in de spreekkamer", zegt Rinske van der Bij van het landelijk PrEP-coördinatieteam van de GGD. "We kunnen bijvoorbeeld kijken naar homoseksuele mannen onder de 25 jaar, omdat zij vaak wisselende seksuele contacten hebben. Maar ook homoseksuele asielzoekers lopen risico. We kunnen niet iedereen bedienen."

Daarnaast zijn veel GGD's nog niet klaar voor het PrEP-programma. "Nog geen 10 van de 24 locaties kunnen er in augustus mee beginnen, de rest volgt later", zegt Van der Bij. "We moeten er extra personeel voor aantrekken." De GGD's gaan er daarom van uit dat er wachtlijsten zullen ontstaan.

Het PrEP-programma bestaat namelijk niet alleen uit het voorschrijven van pillen, maar omvat ook de nodige zorg en controles. PrEP-gebruikers moeten bijvoorbeeld regelmatig een soa-test doen en worden medisch begeleid.

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en kan een hiv-infectie voorkomen. Bekijk de video om te zien hoe het middel werkt:

Wat is PrEP?

Mannen met een verhoogd hiv-risico kunnen de PrEP-pil overigens ook bij de huisarts krijgen, maar niet alle huisartsen willen het geneesmiddel voorschrijven. "Bijvoorbeeld huisartsen die zich daar niet bekwaam voor voelen of vinden dat het een oproep is voor onbeschermde seks", zei hiv-verpleegkundige Loek Elsenburg daar eerder dit jaar over tegen Nieuwsuur.

Bovendien moeten gebruikers de kosten voor de pil helemaal zelf betalen en gaat de begeleiding bij de huisarts van het eigen risico af. Volgens het Aidsfonds/Soa Aids Nederland is de goedkoopste prijs voor dertig PrEP-pillen ongeveer 30 euro. Met de subsidieregeling die vandaag ingaat, betalen deelnemers een eigen bijdrage van 7,50 euro per 30 pillen. De meeste gebruikers nemen elke dag een pil.

Proef

De discussie over de vergoeding van PrEP speelt al jaren. Vorig jaar maakte minister Bruins voor Medische Zorg bekend dat de preventieve hiv-remmers vanaf dit jaar verstrekt zouden worden, eind juni meldde hij dat de PrEP-subsidieregeling per 1 augustus van start kon gaan. De regeling geldt in eerste instantie voor een proefperiode van vijf jaar. Over drie jaar is er een tussentijdse evaluatie.

In maart nam de Tweede Kamer een motie aan om te regelen dat huidige PrEP-gebruikers al vóór de zomer voor zorg en begeleiding naar de GGD zouden kunnen.Hiv-artsen hadden aan de bel getrokken omdat ze vonden dat minister Bruins te traag was met de landelijke invoering van het PrEP-progamma. Toen bleek dat zeker twintig mensen hiv hadden gekregen omdat ze niet aan PrEP konden komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl