Nieuwsuur

Kamer neemt motie aan: PrEP-zorg kan starten bij GGD

De Tweede Kamer wil niet tot de zomer wachten met het leveren van PrEP en heeft een motie aangenomen van D66 en GroenLinks zodat huidige PrEP-gebruikers naar de GGD kunnen voor zorg en begeleiding. Eerder trokken Aidsfonds, samen met COC Nederland, PrEPnu, de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren en de HIV Vereniging al aan de bel en riepen op tot een noodregeling.

Zeker twintig mensen hebben hiv gekregen omdat zij niet aan PrEP konden komen. PrEP is een medicijn dat beschermt tegen een hiv-infectie. Het Aidsfonds/Soa Aids Nederland verwijt minister Bruno Bruins van Volksgezondheid dat hij treuzelt met de landelijke invoering van het geneesmiddel.

De motie roept de regering op om te zorgen dat er geld beschikbaar komt, zodat huidige PrEP-gebruikers zorg en begeleiding krijgen. Steeds meer huisartsen leveren PrEP-zorg, maar niet alle huisartsen kunnen of willen dit leveren.

Wat is PrEP? Bekijk deze video (de tekst gaat onder de video verder).

Wat is PrEP?

"Mensen willen zich terecht beschermen tegen hiv. Maar niet iedereen die nu PrEP gebruikt heeft toegang tot medische begeleiding die essentieel is. Bovendien staan mensen die PrEP willen gebruiken op wachtlijsten bij de GGD. Zij die dan zelf maar beginnen met het slikken van PrEP, en dat zonder de juiste begeleiding en zorg doen, lopen het risico toch hiv op te lopen", zegt Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

Het gaat niet over het verstrekken van de PrEP-pillen zelf. Deze worden pas vanaf de zomer grotendeels vergoed, maakte minister Bruins eerder deze maand bekend.

door het aannemen van de motie kan de begeleiding en de zorg die bij PrEP noodzakelijk is, nu onmiddellijk starten. Mensen die PrEP gebruiken moeten bijvorbeeld getest worden op hiv, nierfunctie, regelmatig een soa-test doen en gemonitord worden.

Bekijk hieronder de eerdere reportage die Nieuwsuur maakte over de problemen met PrEP.

Hiv-artsen luiden noodklok en gaan zelf PrEP verstrekken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl