NOS Nieuws

The squad: 'Vrouw, van kleur en links' schudt de Amerikaanse politiek flink op

  • Sheily Belhaj

  • Sheily Belhaj

Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar. Tot vorig jaar kende bijna niemand ze. Maar sinds de tussentijdse Congresverkiezingen in november zijn ze niet weg te denken uit de Amerikaanse media. Gezamenlijk hebben ze zelfs een bijnaam: the squad.

Het viertal ligt zo vaak onder vuur van president Trump en andere Republikeinen, dat je bijna zou vergeten dat ze nog geen jaar in het Congres zitten. De laatste aanval van de president kwam deze week. Hij riep de Democratische parlementsleden op om terug te keren naar de "door misdaad geteisterde landen waar ze vandaan komen". Volgens Trump doen ze er goed aan om daar de boel op te bouwen in plaats van in de VS de bevolking te vertellen hoe het land bestuurd moet worden.

Wie zijn deze vier squad-leden en waarom heeft de president het op ze gemunt?

De vier vrouwen hebben veel gemeen, trekken veel samen op en hebben gezamenlijke idealen, zegt Amerika-deskundige Laila Frank. "Ze zijn alle vier progressief en strijden tegen raciale en economische ongelijkheid." Ook is het viertal in de campagne gesteund door de organisatie Justice Democrats, die voor de tussentijdse verkiezingen op zoek was naar andere kandidaten.

"Ze focussen zich op onderwerpen als minimumloon, milieu, medische zorg voor iedereen en de hervorming van het immigratiebeleid. Ook zijn ze erg zichtbaar op sociale media." Daarnaast vinden ze elkaar in hun achtergrond, zegt Frank: "Deze vrouwen zijn alle vier gekleurd, komen uit de working class en dragen dat bewust uit."

Alexandria Ocasio-Cortez is volgens Laila Frank de bekendste van the squad. "En heel populair, zij heeft bijna vijf miljoen volgers op Twitter." Volgers kennen haar onder de afkorting AOC en op Netflix staat een documentaire over haar campagne voor een Congreszetel. "Veel mensen weten van haar dat ze eerst serveerster was," zegt Frank. "Maar ze is ook cum laude afgestudeerd in internationale betrekkingen en economie." Ocasio-Cortez komt uit The Bronx in New York, haar ouders zijn Puerto Ricaans.

Cortez wordt door Trump ook het meest aangevallen op Twitter, zegt Frank. "Zij is het meest in het oog springend van de vier. Hij maakt haar ook vaak belachelijk en noemt haar dan 'die ene socialiste' of 'het socialistische gevaar'."

Volgens correspondent Arjen van der Horst gaat er geen dag voorbij dat Fox News Cortez niet bekritiseert. "70 procent van de Amerikanen kent haar", zegt hij. "Een hoog percentage. Je moet je voorstellen dat veel mensen hier niet eens weten wie de gouverneur van hun staat is."

Ocasio-Cortez is vooral bekend vanwege de economische hervormingen die ze wil doorvoeren, zoals haar New Green Deal. Volgens dat plan moet de VS binnen tien jaar klimaatneutraal worden, moet er universele gezondheidszorg komen en een baangarantie voor iedereen.

Ilhan Omar is de enige van de vier die niet in Amerika is geboren, maar in Somalië. "Ze gebruikt dat ook in haar politiek. Bijvoorbeeld in haar strijd voor de hervormingen van het immigratiebeleid", zegt Frank over haar.

Omar ligt zo vaak onder vuur, dat de hashtag #istandwithilhan sinds november drie keer trending was. "Er is niemand in het Congres die zo vaak wordt aangevallen door Trump als Omar en Ocasio-Cortez", zegt Van der Horst.

Maar er zijn meer Republikeinen niet blij met haar. "Een conservatieve pastoor zei eerder al: 'Het congres begint steeds meer te lijken op een islamitische staat'." Omar raakte zelf in opspraak bij zowel Republikeinen als Democraten door uitspraken over Israël, waarvoor ze later haar excuses aanbood.

Later werd ze door Republikeinen met een poster in verband gebracht met de aanslag van 11 september 2001.

"Ayanna Pressley is opgegroeid met een alleenstaande moeder en een vader die de bak in en uit ging", zegt Amerika-kenner Frank. "Zo groeien relatief veel zwarte kinderen op. Pressley heeft daar een agendapunt van gemaakt bij de hervorming van het strafrecht. Dat is nu nog zo ingericht dat zwarte mensen vaker gestraft worden en langere straffen krijgen voor dezelfde misdrijven."

Pressley is volgens Frank erg uitgesproken. "Zo vindt ze dat alleen ervaringsdeskundigen hun mening mogen geven over het beleid. Zij heeft net als Ocasio-Cortez gewonnen van een Democratische kandidaat die al twintig jaar in het vak zat."

Rashida Tlaib is een ervaren politica, zegt Frank. "Daarvoor was ze advocate. Tlaib is heel links, zij hoort bij de Democratische socialisten. Ook zij is erg uitgesproken."

Een bekend voorbeeld zijn uitspraken die ze deed na haar beëdiging in januari. "Zij riep toen: we gaan die motherfucker afzetten." Ze doelde op een mogelijke afzettingsprocedure tegen president Trump. "Iets waarmee ze haar Democratische partijgenoot Nancy Pelosi in verlegenheid bracht."

De ophef over de uitspraken van Rachida Tlaib was niet de eerste keer dat the squad botste met Pelosi, die naast hun partijgenoot ook voorzitter is van het Huis van Afgevaardigden. Dat was ook het geval toen de vier recent als enige Democraten tegen extra geld voor de verbetering van de opvanglocaties aan de Mexicaanse grens stemden. Hun motivatie? Door in te stemmen met extra geld zouden ze indirect het migratiebeleid steunen.

'Gewoon schijt aan'

Correspondent Arjen van der Horst: "Pelosi zei toen vrij denigrerend: 'jullie hebben toch geen stemmen'. Wat natuurlijk raar is om te zeggen, gezien deze vrouwen een hele grassroots-beweging hebben opgezet binnen de partij en een enorme achterban hebben op sociale media."

Maar dat neemt niet weg dat er binnen de Democratische partij veel ongemak is over de vier vrouwen. "Zij zijn nieuwkomers, dat zijn ze binnen de partij niet gewend. Je moet je voorstellen dat zo'n Congres helemaal is opgebouwd op tradities en het langzaam omhoogwerken. Deze vier vrouwen hebben daar gewoon schijt aan."

Los daarvan staan zij voor een duidelijk links geluid, terwijl de Democraten vooral willen winnen van Trump en daardoor steeds meer naar het midden opschuiven. "Voor the squad zijn mensen als Pelosi en senator Chuck Schumer het symbool voor die midden-koers, waar zij juist terug willen naar een meer sociale partij", zegt Van der Horst.

The squad en Trump

Voor Trump is die verdeeldheid alleen maar goed, denkt Van der Horst. "Hij probeert de vrouwen neer te zetten als het gezicht van de partij. Zo van: 'Kijk, de Democratische partij is een grote extremistische socialistische bende geworden'. Iets wat volgens Trump niet alleen Republikeinen afschrikt, maar ook veel Democraten."

"Bovendien", zegt Laila Frank, "vertegenwoordigen deze vier vrouwen precies het angstbeeld dat veel Trump-stemmers hebben en dat gebruikt Trump om stemmen te krijgen bij de volgende verkiezingen".

Dat bevestigt Van der Horst. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat racisme en de angst voor een veranderd Amerika belangrijke drijfveren van Trump-stemmers zijn. Een grotere rol dan economische factoren. Moet je voorstellen hoe zij aankijken tegen the squad... Vier uitgesproken vrouwen, die ook nog eens van kleur en links zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl