Trump spreekt in Greenville, North Carolina AFP

Op een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina heeft president Trump opnieuw hard uitgehaald naar vier gekleurde Democratische politici. Hij viel de vrouwen een voor een aan op hun kritische houding, en stond het langst stil bij Ilhan Omar, die als vierjarige Somalië ontvluchtte en naar de VS verhuisde. Hij noemde Omar een antisemiet en riep haar op naar haar vaderland terug te keren als het haar niet bevalt in de VS. Trumps publiek scandeerde vervolgens "Stuur haar terug".

De gebeurtenissen in Greenville, North Carolina, wekten beroering bij de Democraten, maar ook bij belangengroep het Amerikaans-Joodse Comité (AJC). "Dit vreselijke spreekkoor maakt Amerika niet groot. Het herinnert ons op een onbehaaglijke manier aan een duister verleden", liet het comité op Twitter weten.

Bekijk het fragment hier:

Publiek bij Trump-rally scandeert: 'Send her back'

Trump besteedde bijna 20 minuten van zijn speech van anderhalf uur aan de vier vrouwen, die "met hun kritiek bijdragen aan de groei van een gevaarlijke militante harde linkse kern". Door hen neer te zetten als het nieuwe gezicht van een naar links opschuivende Democratische partij hoopt hij in de aanloop naar de verkiezingen gematigde kiezers aan te trekken. North Carolina is een van de sleutelstaten voor Trumps herverkiezing. Hij nam de vier Democratische Congresleden in het weekend al onder vuur in een reeks tweets.

Het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten de meerderheid hebben, veroordeelde Trumps aanvallen op de vier vrouwen dinsdag als racistisch. Onder de Republikeinen staat een enkeling op die het niet eens is met de polariserende toonzetting van Trump.

STER reclame