AFP

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft een video gepubliceerd waarin te zien is hoe de Britse olietanker Stena Impero in beslag wordt genomen. Iran confisqueerde de tanker gisteren in de Straat van Hormuz. Het Verenigd Koninkrijk spreekt vandaag van een "vijandige daad".

Op de beelden is te zien hoe gemaskerde mannen met machinegeweren in een helikopter de tanker naderen en aan boord gaan door zich aan een touw naar beneden te laten zakken. Om het schip heen varen speedboten van de Revolutionaire Garde.

Volgens Iran werd het schip geëscorteerd door een Brits marineschip. De inbeslagname zou zijn gebeurd "ondanks verzet" van de Britten. Dat is niet te zien op de beelden.

Dit is de hele video die op de Iraanse staatstelevisie te zien was. De authenticiteit van de beelden is niet bevestigd.

Iran geeft beelden vrij van inbeslagname Britse olietanker

Iran stelt dat de inbeslagname het antwoord is op het confisqueren van een Iraanse supertanker door de Britten, begin deze maand bij Gibraltar. Dat schip zou onderweg zijn geweest naar Syrië, in weerwil van de economische sancties tegen dat land. Teheran dreigde wraak te zullen nemen.

Eerder zei Iran nog dat de Britse olietanker gisteren een noodsignaal van een Iraanse vissersboot negeerde. De tanker is naar de Zuid-Iraanse havenstad Bandar Abbas gevaren en blijft voorlopig aan de ketting. Ook mag de 23-koppige, grotendeels Indiase bemanning van het schip niet van boord.

De Straat van Hormuz, die de Perzische Golf met de Golf van Oman verbindt, is de laatste weken het toneel van oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. Er werden meerdere aanslagen gepleegd op olietankers. De VS wees naar Iran, dat de beschuldigingen tegensprak.

STER reclame