NASA

Goedemorgen! Het is 50 jaar geleden dat de eerste mens op de maan landde. Voor die historische stap is er daarom veel aandacht. In de Tour de France wacht een stevige etappe met de aankomst op de Tourmalet.

Een aantal forse buien trekken in de loop van de dag over het land. Er is kans op onweer, hagel en windstoten. In de middag breekt soms de zon door, met name in het oosten van het land. Het wordt 22 tot 24 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is 50 jaar geleden dat de eerste man op de maan landde, Neil Armstrong. De NOS-uitzending van die 20e juli 1969 is vanavond daarom live op ons Facebook- en YouTube-kanaal te zien vanaf 21.15 uur.
  • In Duitsland wordt herdacht dat kolonel Claus von Stauffenberg 75 jaar geleden zijn mislukte moordaanslag op Hitler pleegde. Bondskanselier Merkel prees hem en zijn medestanders gisteren in een videoboodschap al als symbool van het Duitse verzet tegen de nazi-dictatuur.
  • De veertiende etappe van de Tour de France eindigt op de Col du Tourmalet. Een monsterberg van maar liefst 2.115 meter hoog. 19 kilometer klimmen à 7,4 procent. Niet voor niets een col die gecategoriseerd is als een van de buitencategorie. De live-uitzending begint om 13.20 uur op NPO 1 en via de stream op NOS.nl en in de NOS-app.
Het profiel van de veertiende etappe in de Tour de France NOS

Wat heb je gemist?

In Frankrijk vierden vannacht duizenden supporters van Algerije dat het nationale elftal de Afrika Cup heeft gewonnen. Onder meer in Parijs, Marseille, Lyon en Straatsburg werd op straat feest gevierd en vuurwerk afgestoken. Een aantal mensen is na ongeregeldheden aangehouden door de politie, maar tot grote incidenten kwam het niet.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

In de oplopende spanningen tussen Iran en de VS is de Straat van Hormuz het toneel van de strijd tussen de twee landen. In korte tijd zijn er verschillende incidenten geweest. Wat maakt deze waterweg zo belangrijk? We leggen het uit in deze video:

De Straat van Hormuz: toneel van de strijd tussen Amerika en Iran

Fijne dag!

STER reclame