El Chapo bij zijn arrestatie in 2014 AFP

Drugsbaas Joaquin "El Chapo" Guzman is door een rechtbank in New York tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een jury achtte hem in februari al schuldig aan de smokkel van tonnen cocaïne, heroïne en marihuana naar de VS en ook aan betrokkenheid bij meerdere moorden. Het Openbaar Ministerie had levenslang plus dertig jaar geëist.

Guzman (62) was jarenlang de leider van het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel, dat onder zijn leiding tot een van de grootste en gewelddadigste drugsorganisaties van Mexico uitgroeide en daar miljarden mee verdiende.

Hoe El Chapo opklom tot een van de grootste drugsbazen ter wereld, zie je in de video:

El Chapo voor de rechter, wie is hij?

Mexico leverde Guzman in 2017 uit aan de VS, nadat hij tot twee keer was ontsnapt uit een Mexicaanse cel. Het proces tegen hem duurde elf weken. Guzman hield al die tijd zijn mond.

Vandaag klaagde hij kort voordat de rechter uitspraak deed dat hij geen eerlijk proces had gehad. Ook noemde hij de omstandigheden waaronder hij in New York in voorarrest had gezeten een "24 uur per dag durende psychologische, emotionele en mentale marteling".

Hij zat in eenzame opsluiting. Zijn verzoek om op het dak van de gevangenis aan zijn conditie te werken, werd afgewezen omdat het ontsnappingsgevaar te groot zou zijn.

Drugstunnels

Guzman maakte in de jaren 80 carrière in de drugswereld door drugs via tunnels naar de VS te smokkelen. In de jaren negentig vergrootte hij zijn macht in een bloedige strijd met rivaliserende bendes, tot hij de onbetwiste leider van het Sinaloa-kartel was geworden.

Voormalige bendeleden getuigden voor de rechtbank dat hij het kartel als een multinational bestuurde. Het Amerikaanse OM rekende uit dat hij met drugssmokkel naar de VS meer dan 12 miljard dollar moet hebben verdiend.

Ontsnappingen

In 1993 werd Guzman in Guatemala voor het eerst opgepakt. Dat land leverde hem uit, waarna hij in Mexico tot een gevangenisstraf van bijna 21 jaar werd veroordeeld. In 2001 ontsnapte hij door in een karretje met vuile was de gevangenis te verlaten.

In 2014 werd hij opnieuw gearresteerd, ditmaal in een afgelegen berggebied in Mexico. Dit keer had hij minder tijd nodig om opnieuw uit een op papier streng beveiligde gevangenis te ontsnappen: via een anderhalve kilometer lange tunnel die van zijn doucheruimte tot buiten het gevangenisterrein leidde.

Die doucheruimte lag net buiten het bereik van de beveiligingscamera, waarmee de bewakers hem constant in de gaten konden houden.

STER reclame