EPA / NOS

Drugsbaron El Chapo schuldig bevonden

tijd van publicatie

De Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán is schuldig bevonden in de rechtszaak die in de Verenigde Staten tegen hem was aangespannen. Een jury in New York acht hem schuldig aan alle tien de aanklachten. De strafmaat, mogelijk levenslang, wordt op 25 juni bekend.

Guzmán was jarenlang de leider van het beruchte Sinaloa-kartel, dat miljarden verdiende aan drugshandel en verantwoordelijk was voor vele moorden. In 2017 werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

In het elf weken durende proces presenteerden de aanklagers duizenden documenten en veel beeldmateriaal die de meedogenloosheid van de 61-jarige Guzmán moeten bewijzen. Ook waren er getuigenissen van meer dan vijftig mensen, onder wie voormalige Sinaloa-leden.

Het hoofd van de Amerikaanse anti-drugsautoriteit DEA zei dat hij hoopt dat de uitspraak een signaal is richting andere drugscriminelen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Wie je ook bent of waar je ook bent, we zullen je vinden'

Guzmáns advocaat deed gedurende het proces weinig moeite om de aantijgingen tegen te spreken. Zijn pleidooi duurde niet meer dan een half uur en richtte zich vooral op de betrouwbaarheid van de criminele getuigen, die "weerzinwekkende, leugenachtige onzin" zouden spreken.

Zelf koos El Chapo ervoor om geen verklaring af te leggen. Toen het oordeel van de jury werd uitgesproken, staarde hij de leden emotieloos aan. Vervolgens zocht hij oogcontact met zijn vrouw, waarna beiden een hand op hun hart legden.

Ontsnappingskunstenaar

Guzmán heeft de afgelopen tijd doorgebracht in een zwaarbewaakte gevangenis in Manhattan. Het is nog onbekend of hij zijn celstraf ook daar zal uitzitten. Hij heeft een reputatie als ontsnappingskunstenaar: in het verleden wist hij twee keer op vernuftige wijze uit een Mexicaanse cel te ontsnappen.

STER Reclame