Migranten worden ontscheept op Lampedusa AP

Migranten die gistermiddag met de reddingsboot Alex aankwamen op Lampedusa, zijn vannacht ontscheept. Midden in de nacht werden de 46 opvarenden aan wal gebracht.

Het schip voer gisteravond de Italiaanse haven in, tegen het expliciete verbod van de Italiaanse minister Salvini van Binnenlandse Zaken. De kapitein zette door omdat er volgens hem een noodsituatie dreigde aan boord.

Salvini zei daarna dat geen van de migranten voet aan wal mocht zetten. De plaatselijke autoriteiten besloten echter hen toch te ontschepen.

Volgens een woordvoerder van een hulporganisatie hadden de migranten het geluk dat ze het alarmnummer konden bellen:

Migranten ontscheept op Lampedusa: 'Geluk dat ze het alarmnummer konden bellen'

Malta

Een week geleden legde het reddingsschip Sea-Watch ook al tegen de wil van Salvini aan op Lampedusa. De kapitein van dat schip moet dinsdag voor de rechter verschijnen omdat ze het verbod negeerde.

Een derde schip, de Alan Kurdi, maakte vannacht bekend door te varen naar Malta. Het schip wordt vanmiddag bij het eiland verwacht. Aanvankelijk had ook de Alan Kurdi koers gezet naar Lampedusa.

Aan boord van de Alan Kurdi, vernoemd naar de kleuter die in 2015 in de Middellandse Zee verdronk, zijn 65 migranten die uit de Middellandse Zee zijn opgepikt. Volgens de kapitein dreigde de noodtoestand uit te breken aan boord. Onder de migranten zijn ook kinderen.

Ruzie

Duitsland en Italië ruziën al een week over de opvang van de migranten, een debat waar ook Nederland zijdelings bij betrokken is.

Een woordvoerder van Sea-Eye, eigenaar van de Alan Kurdi, zegt dat dergelijke gesprekken niet over de ruggen van kwetsbare mensen moeten worden gevoerd. Sinds begin dit jaar zijn 426 mensen verdronken in het Middellandse Zeegebied.

STER reclame