1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Hongkong stelt uitleveringswet uit na felle protesten

De regering van Hongkong stelt de wet, die uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt, voorlopig uit. Op een persconferentie zei regeringsleider Carrie Lam dat ze nog steeds achter de wet staat, maar dat de inhoud niet goed is uitgelegd aan de inwoners. "We hebben het slecht gecommuniceerd."

Lam wil "beter gaan luisteren" naar de mensen die op- en aanmerkingen hebben op de uitleveringswet, zonder een einddatum voor deze gesprekken te noemen. Het is dus niet duidelijk wanneer het parlement van Hongkong de wet verder zal bespreken.

Tegenstanders van de wet zijn niet tevreden, zegt correspondent Garrie van Pinxteren. "Ze willen dat de wet wordt ingetrokken, dat Carrie Lam aftreedt en dat de mensen die zijn opgepakt, worden vrijgelaten."

De afgelopen week is massaal tegen de wet gedemonstreerd. Honderdduizenden mensen kwamen op de been. Woensdag kwam het tot felle confrontaties bij het parlement van de stad. Tienduizenden mensen blokkeerden de straten om het debat over de wet te verhinderen. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om het protest op te breken. Tientallen betogers en zeker 20 politiemensen raakten gewond.

Onaanvaardbaar

Regeringsleider Lam sprak woensdag van "onaanvaardbare, gewelddadige protesten" die van tevoren waren gepland. Tot vandaag hield ze vast aan de wet, maar vermoedelijk is ze door haar adviseurs op andere gedachten gebracht. Voor morgen staat een nieuwe grote demonstratie op het programma.

De demonstranten zeggen dat de uitleveringswet tot gevolg heeft dat China zijn greep op Hongkong vergroot. Het zou vooral een middel zijn om oppositieleiders aan te pakken. Ze hebben geen vertrouwen in het Chinese rechtssysteem, dat volgens hen wordt gekenmerkt door afgedwongen bekentenissen, marteling en opsluiting zonder duidelijke aanklacht.

Hongkong was tot 1997 een Britse kroonkolonie. Het maakt nu deel uit van China volgens het principe 'één land, twee systemen'. Zo heeft Hongkong een eigen rechtssysteem en een eigen parlement.

Kijk hier naar een terugblik op de demonstraties:

Week van protesten in Hongkong: van vreedzame sit-ins tot felle confrontaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl