Regering Hongkong negeert massaprotest, zet uitleveringswet door
De regering van Hongkong houdt vast aan de invoering van een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt van mensen die daar van een misdrijf worden verdacht.
Regeringsleider Carry Lam zegt dat aanpassing van een bestaande wet nodig is om het recht te handhaven en aan internationale verplichtingen te voldoen. De wet zou waarborgen bevatten die ervoor zorgen dat mensenrechten niet worden geschonden.
Gisteren gingen honderdduizenden mensen de straat op om tegen de aanpassing te protesteren:
Voor woensdag zijn nieuwe demonstraties aangekondigd. Dan wordt het amendement voor de tweede keer in het parlement behandeld. Lam heeft daar de steun van een pro-Chinese meerderheid.
Bij de demonstratie van gisteren gingen volgens de politie 240.000 mensen de straat op, maar de organisatoren spraken van meer dan een miljoen demonstranten.
De demonstraties begonnen rustig, maar liepen in de avond uit op rellen:
Chinese media claimen dat "buitenlandse krachten" China willen benadelen door chaos te veroorzaken in Hongkong.
Moordverdachte
De aanleiding voor aanpassing van de wet was een moord op een vrouw en een kind in Taiwan. De verdachte vluchtte naar Hongkong en kan alleen worden uitgeleverd als de bestaande wet wordt aangepast. Door de aanpassing kunnen voortaan ook aan China verdachten worden uitgeleverd.
"Dat lijkt logisch", zegt correspondent Eefje Rammeloo. Hongkong kan verdachten aan allerlei landen uitleveren, maar niet naar het Chinese vasteland, terwijl dat toch Chinees grondgebied is.
Maar tegenstanders zijn bang dat China de wet misbruikt om in Hongkong verblijvende dissidenten naar China laten overbrengen. "Daar kunnen ze verdwijnen in een juridisch systeem dat op zijn zachtst gezegd niet-transparant is", aldus Rammeloo.