Demonstranten bij het protest in Hongkong
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden betogen in Hongkong tegen omstreden uitlevering met China

In Hongkong zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen een nieuwe uitleveringswet, die het mogelijk maakt verdachten te berechten op het vasteland van China.

Volgens de organisatie van de betoging waren meer dan een miljoen mensen op de been. De politie hield het op ongeveer 240.000 betogers. Als de schatting van de organisatie klopt, dan zou de demonstratie van vandaag een van de grootste protesten zijn sinds 1997, het jaar waarin de voormalig Britse kroonkolonie werd overgedragen aan China.

Bij de mars door de stad waren 2000 agenten ingezet. Zij hebben tot dusver zeven mensen aangehouden en gebruikten pepperspray bij schermutselingen met betogers.

Rond middernacht lokale tijd werd de sfeer bij het regeringsgebouw grimmig: honderden betogers braken daar door versperringen en konden bij de ingang van het gebouw komen. De politie greep in met pepperspray. Niet duidelijk is of bij die actie aanhoudingen zijn verricht.

Demonstranten gebruikten geweld tegen agenten en gooiden met hekken. De politie gebruikte traangas om de de demonstranten te verjagen:

Demonstranten proberen het regeringsgebouw binnen te dringen

De inwoners van Hongkong gingen zo massaal de straat op, omdat ze vrezen dat het door de nieuwe uitleveringswet makkelijk wordt voor de Chinese autoriteiten om politieke activisten uit de stad te straffen. Ook komt Hongkong zo meer onder gezag van Peking te staan, denken ze.

Veel deelnemers van het protest droegen gele paraplu's, een verwijzing naar eerdere protesten voor democratie in Hongkong. De stad heeft een semi-autonome status binnen het "één land, twee systemen"-principe. De stad heeft eigen wetten en meer burgerlijke vrijheden, maar behoort wel tot China.

De demonstranten zijn bang dat dit systeem verder wordt uitgehold als de nieuwe uitleveringswet van kracht wordt. Zakenmensen, rechters, journalisten en mensenrechtenactivisten hebben zich uitgesproken tegen de wetswijziging.

Vanuit de lucht is goed te zien hoeveel mensen aan de betoging deelnamen:

Straten van Hongkong stromen vol met betogers

De regering van Hongkong verdedigt de plannen en zegt dat mensen niet op basis van politieke of religieuze aanklachten worden uitgeleverd. Ook gebeurt dat volgens de regering niet als de kans bestaat dat verdachten in China worden gemarteld of de doodstraf krijgen.

Vorige week zondag protesteerden ook al tienduizenden mensen in Hongkong. Die mars werd georganiseerd vanwege de veroordeling van kopstukken van de 'Paraplu-protestbeweging'. Zij organiseerden in 2014 demonstraties met gele paraplu's voor de onafhankelijkheid van Hongkong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl