1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Hongkong bereidt zich voor op nieuwe confrontaties

Politie en demonstranten in Hongkong bereiden zich na een dag van onlusten voor op nieuwe confrontaties. Terwijl de politie zich hergroepeert, worden demonstranten bevoorraad met water, voedsel en helmen, schreef persbureau Reuters rond middernacht plaatselijke tijd.

Enkele duizenden betogers verbleven op dat moment nog in het bestuurscentrum en nog eens duizenden in het zakencentrum van de stad.

De politie probeerde de demonstranten tegen de uitleveringswet eerder vandaag met rubberkogels, traangas en pepperspray te verdrijven. Daarbij raakten zeker 72 mensen gewond, van wie twee ernstig.

Omstreden wet

De meest recente golf van protest tegen de omstreden uitleveringswet begon zondag met een demonstratie die honderdduizenden deelnemers trok. Vandaag zou het wetsvoorstel opnieuw in het parlement worden behandeld, maar onder druk van de demonstranten is de stemming voorlopig uitgesteld. In het parlement is een meerderheid voor de wet die uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt. Het is nog niet duidelijk wanneer het debat alsnog zal plaatsvinden.

De demonstranten zijn bang dat China de wet zal gebruiken om politieke tegenstanders in handen te krijgen en te berechten.

Volgens correspondent Garrie van Pinxteren werd gisteravond via sociale media opgeroepen om in de buurt van het parlement te overnachten. "Sommige mensen hebben er geslapen en vanmorgen zijn er nog eens duizenden demonstranten bij gekomen", vertelt Van Pinxteren.

Rubberkogels en traangas

Vanochtend blokkeerden tienduizenden mensen de wegen rond het parlement. De politie hield zich aanvankelijk afzijdig, maar later op de dag werd de sfeer grimmiger. Daarna volgden ernstige confrontaties.

Agenten werden in het nauw gedreven door demonstranten:

Traangas en klappen tijdens protesten in Hongkong

Niet van de baan

Hongkong maakt deel uit van de Volksrepubliek China, maar de stad heeft eigen wetten en meer burgerlijke vrijheden. De regering van Hongkong zegt dat de nieuwe wet van belang is om de grensoverschrijdende misdaad aan te pakken, en niet zal worden gebruikt om mensen op politieke of religieuze gronden uit te leveren.

Van Pinxteren verwacht niet dat de wet nu helemaal van de baan is. "Het kan bijna niet dat de regering van Hongkong toe zal geven. China zet er veel druk achter. Als de wet er in Hongkong niet zou komen, is dat ook een voorbeeld voor mensen in China dat protesteren helpt."

 • Reuters
  Demonstranten blokkeren een weg tijdens het protest tegen de omstreden uitleveringswet
 • Reuters
  Agent schiet met traangas richting betogers
 • Reuters
  Een demonstrant gooit een steen richting de politie
 • Reuters
  De politie raakt betogers met een waterkanon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl