NOS Nieuws

Wekdienst 1/6: zonnige dag met Champions League-finale en Utrechtse Canal Pride

Goedemorgen! Vandaag is het tijd voor de Engelse Champions League-finale in Madrid en gaan er veel regenboogvlaggen door de Utrechtse grachten.

Vandaag trekken er velden met sluierwolken over, maar is het over het algemeen erg zonnig. Met 23 graden in het noordwesten en 27 plaatselijk in het zuidoosten van het land is het warm, en wellicht de eerste zomerse dag van 2019.

Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Almere is vanmiddag een stille tocht voor de meer dan duizend onopgeloste moordzaken. Nabestaanden vragen aandacht voor deze zogenaamde cold cases.
  • Op deze zonovergoten zaterdag kleuren de Utrechtse grachten alle kleuren van de regenboog: het is de dag van de derde Utrecht Canal Pride.
  • Het is vandaag de dag van de Champions League-finale. Het Engelse onderonsje tussen Tottenham Hotspur en Liverpool wordt om 21.00 uur gespeeld in Madrid. In eigen land wordt ook gevoetbald: de Oranje-vrouwen spelen hun uitzwaaiwedstrijd tegen Australië, voor het WK volgende week begint in Frankrijk.

Wat heb je gemist?

De laatste vijf filialen van supermarktketen Emté sluiten vandaag definitief de deuren. Ze worden omgebouwd tot Jumbo- of Coöp-supermarkt. Daarmee wordt een nieuwe naam toegevoegd aan de lijst van zo'n veertig supermarktnamen die sinds 1990 zijn verdwenen, zegt Laurens Sloot, hoogleraar marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Dit waren vaak ook ketens die het gewoon goed deden. Neem een C1000. Maar ja, ze werden opgekocht door Jumbo, Albert Heijn of Plus. Schaalgrootte blijft in deze sector belangrijk." Door de expansiedrift van deze grote drie supermarkten verwacht Sloot dat er de komende jaren meer supermarktketens verdwijnen. Als kandidaten voor een overname worden de regionale (familie)bedrijven genoemd als Poeisz, Deen, Jan Linders, Vomar en Dekamarkt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Donderdag is het 75 jaar na D-Day. Met die invasie in Normandië werd West-Europa bevrijd van de nazi's. Rémy (95) en Marguerite (92) wisten die dag niet wat ze zagen: "Ik kon de zee niet meer zien, zoveel boten."

'De kogels vlogen om mijn oren': herinneringen aan D-Day van een 95-jarige

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl