Iemand die zich voordoet als zijn moeder probeert geld afhandig te maken
NOS Nieuws

Fraudeurs verdienen meer geld met sms- en whatsappfraude

Fraudeurs verdienen steeds meer door mensen via whatsapp en sms geld af te troggelen. Volgens de Fraudehelpdesk zijn slachtoffers van deze vorm van cybercrime in de eerste vier maanden van het jaar al meer dan 300.000 euro kwijtgeraakt.

Het bedrag is groter dan de schade over heel 2018. Toen maakten de fraudeurs bijna 263.000 euro buit, zegt de helpdesk. De cijfers, op basis van meldingen, zijn op een rij gezet op verzoek van De Telegraaf.

Het werkelijke schadebedrag is vermoedelijk een stuk hoger, omdat naar schatting slechts 10 procent van de slachtoffers zich meldt bij de Fraudehelpdesk.

De Fraudehelpdesk kreeg de eerste vier maanden van dit jaar 975 meldingen van sms-fraude en 781 meldingen van fraude via whatsappjes. In 2018 lag het aantal meldingen op respectievelijk 303 en 655.

Meldingen sms-fraude

Whatsappjes zijn al langer populair als middel om geld los te krijgen. Zo waarschuwde de politie in januari nog dat fraudeurs WhatsApp-accounts overnemen om bij familie en vrienden duizenden euro's los te peuteren.

Geloofwaardige smoes

Ook de Consumentenbond kwam eind vorig jaar met een waarschuwing voor fraudeurs die zich voordoen als een vriend, collega of familielid met een nieuw telefoonnummer. Eerst wordt het vertrouwen van hun slachtoffer gewonnen en vervolgens wordt met een doordachte "smoes" gevraagd een flinke smak geld over te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl