NOS Nieuws

Cateraars: lunch 'in principe vegetarisch' zorgt niet voor veel klachten

"Betutteling", "waanzin", "laat mensen zelf kiezen". Het zijn een paar van de reacties op sociale media op het voorstel van de gemeente Amsterdam om vegetarisch eten de norm te maken bij eigen evenementen. Twee jaar geleden was op het stadhuis in Utrecht zelfs een heuse "bitterballendiscussie". Houdt de kritiek aan als eenmaal geen vlees of vis meer wordt geserveerd?

De keuze van stadskantoor Utrecht om over te stappen naar overwegend vegetarisch voedsel is daar in ieder geval goed ontvangen, zegt een voorlichter van cateringbedrijf Albron. Dat hanteert bij lunches hetzelfde principe als in het voorstel van de gemeente Amsterdam: "De lunches zijn nu vegetarisch, tenzij om vlees of vis wordt gevraagd. We hebben de vraag eigenlijk omgedraaid."

De verandering is in januari 2019 ingevoerd en heeft nauwelijks tot kritiek geleid, zegt Albron. Ook in bedrijfsrestaurants waar alleen maar vegetarisch eten wordt aangeboden, zijn de reacties volgens de cateraar positief. "Er zijn vast wat mensen die nu vaker zelf wat meenemen, maar we horen vooral dat werknemers zich fitter en energieker voelen."

Bitterballengate

In 2017 ontstond bij de gemeente Utrecht nog een discussie over de bittergarnituur op het stadhuis. De Partij voor de Dieren stelde toen voor om bij alle bijeenkomsten van de gemeente voor minimaal de helft vegetarische en veganistische hapjes te serveren. De VVD was daar fel op tegen. De partij vond dat mensen zelf moesten kunnen bepalen wat ze wilden eten.

Niet overal kreeg het plan voldoende steun. Bij de gemeenten Nijmegen en Leeuwarden sneuvelde het voorstel om vegetarisch eten de norm te maken. In Leeuwarden vond het college van B&W vorig jaar dat de keuzevrijheid in het geding was.

Heel soms krijgen we daar nog de vraag wanneer er weer eens vlees of vis langskomt.

Remco Kokkelink van cateringbedrijf Compass Group

De gemeenteraad van Amsterdam moet het besluit van het college nog goedkeuren, maar dat lijkt geen problemen op te leveren. Een woordvoerder van de gemeente verwacht na de invoering in januari volgend jaar niet veel negatieve reacties, omdat mensen nog steeds om vlees of vis kunnen vragen als ze daar zin in hebben.

Bij de Universiteit Utrecht krijgen ze wel af en toe kritiek. De lunches van de onderwijsinstelling zijn sinds maart vorig jaar standaard vegetarisch. Er zijn voor- en tegenstanders, zegt Merijn Smelt van de UU. "Veel mensen ondersteunen de stap, ook omdat het gaat om lunches die de universiteit betaalt. Er zijn echter ook mensen die vinden dat ze zelf moeten kunnen bepalen wat voor lunch ze eten."

'Op alle vlakken beter'

De diners en lunches die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) organiseert, zijn sinds november vorig jaar standaard vegetarisch. Die verandering merken de meeste mensen helemaal niet op, stelt cateringbedrijf Compass Group. "Er is wel wat meer weerstand als je producten vegetarisch noemt", zegt commercieel directeur Remco Kokkelink. "Daarom bedenken we vaak een passende naam."

De cateraar zegt dat de prijzen niet omhoog gaan als vlees en vis van het menu verdwijnen. Kokkelink: "Groenten zijn vaak zelfs goedkoper, dus eigenlijk is het op alle vlakken beter. Heel soms krijgen we daar nog de vraag wanneer er weer eens vlees of vis langskomt."

De cateringbedrijven verwachten dat er steeds meer vegetarisch eten in bedrijfsrestaurants en kantines komt te liggen. Cateringbedrijf Sodexo verkocht in 2018 bijna 20 procent meer vegetarisch eten dan in het jaar ervoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl