Een veganistisch gerecht
NOS Nieuws

Vegetarisch wordt de norm bij diners van ministerie OCW

Diners georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), zijn voortaan standaard vegetarisch. Wie toch vlees of vis wil, moet dat van tevoren doorgeven.

Minister Van Engelshoven komt daarmee tegemoet aan een verzoek van de Partij voor de Dieren. Kamerlid Teunissen vroeg de minister de sociale norm om te keren en plantaardig eten de norm te maken. Normaal gesproken moeten vegetariërs en veganisten hun dieetwensen doorgeven, nu moeten juist vleeseters dat doen. "De keuzevrijheid blijft dus geheel in stand."

Van Engelshoven vond het goed idee als de diners van haar ministerie voortaan standaard vegetarisch zijn. De Partij voor de Dieren wil het liefst veganistisch (dus ook geen zuivel) de norm maken, maar dat nam de minister niet over.

'Eetcultuur'

Teunissen noemt de toezegging van Van Engelshoven een doorbraak. Ze deed haar verzoek tijdens de behandeling van de Cultuurbegroting. Volgens Teunissen valt ook de 'eetcultuur' op het ministerie daaronder. Vlees en zuivel zijn volgens de partij milieubelastend en dieronvriendelijk.

Ook binnen de eigen partij van de minister, D66, wordt al langer gepleit voor het omdraaien van de sociale norm. Eerste Kamerlid Prast van D66 ontwikkelde het concept 'Carnivoor? Geef het door!' Maaltijden zijn dan standaard plantaardig, tenzij iemand te kennen geeft wel vlees, vis of zuivel te willen.

De Duitse regering heeft al eerder besloten dat alle regeringsdiners in principe vegetarisch zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl