NOS NieuwsAangepast

Premier Rutte opent aanval op 'zolderkamergeleerde' Baudet

Volgens VVD-leider Rutte neemt Thierry Baudet van Forum voor Democratie met zijn nexit-standpunt een "onverantwoord risico met onze veiligheid, onze stabiliteit en onze welvaart". In een toespraak over Europa zei de premier dinsdagavond dat Nederland de Europese samenwerking juist hard nodig heeft "met al die onrust in de wereld". Baudet is in zijn ogen een "zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit".

Rutte opent aanval op Baudet

Forum voor Democratie wil dat Brussel minder macht krijgt, hoewel er de afgelopen tijd wat onduidelijkheid was over of dat ook een nexit zou moeten betekenen.

Op de website van de partij staat dat FvD Europese samenwerking heel belangrijk vindt, maar dat de EU is verworden tot "een volstrekt ondemocratische moloch". Daarom wil Baudet, die zelf in ieder geval voorstander blijft van een vertrek uit de Europese Unie, een referendum organiseren over het Nederlandse EU-lidmaatschap.

Grote concurrent

Rutte vindt dat Baudet zijn nexit-standpunt baseert op "rare verzinselen, op basis van wonderlijke theorieën die hij ergens op een zolderkamer bedacht heeft". Dat de VVD-leider kiest voor zo'n directe aanval op Baudet, laat zien dat hij Forum voor Democratie nu echt ziet als grote concurrent, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. De partij van Baudet werd bij de Provinciale Statenverkiezingen in één keer de grootste.

Baudet reageerde woensdagochtend op Twitter op de toespraak van Rutte:

De felle aanval van Rutte komt iets meer dan een week voor de Europese verkiezingen, die in Nederland op donderdag 23 mei worden gehouden. Volgens Fresen hoopt Rutte daar op een tweestrijd tussen de VVD en Forum voor Democratie. "Rutte heeft wat terug te winnen. Bij de VVD denken ze dat veel van hun voormalige kiezers vooral vanwege migratie en klimaat zijn overgestapt naar Forum. En dat die groep, met daarin veel ondernemers, geen experimenten wil met de EU en een nexit. Die zijn dus terug te winnen, denkt de VVD."

Debat

Daarom wil Rutte nog vóór de Europese verkiezingen op 23 mei een debat met Baudet. Of dat gaat gebeuren, is nog de vraag. De woordvoerder van Baudet laat weten dat Forum wel van een beetje politieke spanning houdt, maar de toespraak van Rutte inhoudelijk nog wat mager vond.

In een verkiezingscampagne is dit een geschenk uit de hemel.

Politiek verslaggever Ron Fresen

Afgelopen vrijdag zei de premier in zijn wekelijkse gesprek met de NOS al dat het een slecht signaal zou zijn als partijen die pro-nexit zijn, straks groot worden bij de Europese verkiezingen. "Het is voor Nederland verschrikkelijk als dat gebeurt." De EU is verre van perfect, voegde hij daar vandaag aan toe, "maar haar de rug toekeren kunnen we ons niet permitteren". Rutte wees op de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China en de dreiging van nieuwe vluchtelingenstromen.

Politiek verslaggever Fresen denkt dat Ruttes toespraak van vanavond Baudet in ieder geval geen windeieren zal leggen. "In een verkiezingscampagne is dit een geschenk uit de hemel. Als je grote concurrent jou aanvalt en er zelfs een tweestrijd van wil maken, dan word je daar als partij altijd beter van. Het trekt veel aandacht en mogelijk ook veel kiezers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl