Relschoppers gooiden ruiten van winkels van moslims in in Negombo EPA

De regering in Sri Lanka heeft extra troepen naar de kuststad Negombo gestuurd nadat daar gisteren rellen waren uitgebroken. Daarbij werden voertuigen in brand gestoken en ruiten van winkels van moslims ingegooid.

De ongeregeldheden in Negombo waren het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. Volgens persbureau Reuters braken er gevechten uit tussen moslims en katholieken.

Als reactie daarop stelden de lokale autoriteiten een avondklok in en werden Facebook en WhatsApp korte tijd geblokkeerd. Uiteindelijk werden twee mensen gearresteerd.

Vrees voor vergelding

Het is voor het eerst dat het tot een gewelddadige confrontatie komt tussen de religieuze groepen sinds moslimextremisten op Eerste Paasdag aanslagen pleegden op onder meer kerken en hotels. Daarbij kwamen 257 mensen om het leven. Negombo was een van de steden waar aanslagen werden gepleegd.

De autoriteiten vrezen sindsdien voor vergeldingen en confrontaties. De woede keerde zich tegen de ahmadi-moslims, die op de vlucht sloegen. De aartsbisschop van Colombo, kardinaal Malcolm Ranjith bracht vandaag een bezoek aan Negombo. Dit deed hij samen met islamitische geestelijken. Samen riepen zij de bevolking op tot rust en kalmte.

Vandaag gingen ook voor het eerst sinds de aanslagen de scholen in Sri Lanka weer open. Ondanks de extra beveiliging bij schoolgebouwen, bleven veel schoolkinderen thuis uit angst voor nieuwe aanslagen.

STER reclame