President Poetin van Rusland
NOS Nieuws

Oost-Oekraïners krijgen makkelijker Russisch paspoort

Rusland maakt het makkelijker voor inwoners van de door separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne om Russisch staatsburger te worden. President Poetin heeft een decreet getekend waarin staat dat mensen die in Donetsk en Loehansk wonen met een versimpelde procedure een Russisch paspoort kunnen krijgen.

In Oekraïne is woedend gereageerd op het besluit. Minister Klimkin van Buitenlandse Zaken noemt Poetins decreet een nieuwe fase in de bezetting van Oost-Oekraïne. "Ik roep Oekraïense burgers in de door Rusland bezette gebieden op om de Russische paspoorten te weigeren", schrijft hij op Twitter.

De ambassadeur van Oekraïne bij de Verenigde Naties heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om over het decreet te praten. Volgens hem is het een grove schending van een vredesakkoord uit 2015.

De bekendmaking van Poetin komt op een moment van machtsluwte in Oekraïne. Afgelopen weekend verloor president Porosjenko de verkiezingen, maar hij maakt pas volgende maand plaats voor zijn opvolger, Volodymyr Zelensky.

Zelensky heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat het vreedzaam beëindigen van de burgeroorlog in Oost-Oekraïne zijn hoogste prioriteit heeft.

Poetin zei na de verontwaardigde reactie van Kiev dat het niet zijn bedoeling is om de nieuwe Oekraïense regering in de problemen te brengen. Hij zei dat hij het decreet heeft uitgevaardigd uit humanitair oogpunt. Volgens de Russische president lijden de bewoners van Donetsk en Loehansk en worden hun mensenrechten geschonden.

Reactie VS

Maar de Amerikaanse ambassade in Kiev veroordeelt de stap van Poetin en noemt het een destabiliserend decreet. "De Krim is Oekraïens. Donetsk is Oekraïens. Loehansk is Oekraïens", schrijft de ambassade op Twitter. "Wij bevestigen onze steun voor de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl