Het paasvuur in Dijkerhoek in Overijssel
NOS NieuwsAangepast

Stankoverlast en brandlucht door Duitse paasvuren

Vanwege paasvuren in Duitsland was de luchtkwaliteit in delen van Nederland vanochtend vroeg slecht. Onder meer uit Urk, Kampen, Assen en Amsterdam kwamen meldingen van een brandlucht en stankoverlast.

Door de oostenwind trokken rook en roetdeeltjes van de vreugdevuren naar het westen. De waarden van de luchtkwaliteit varieerden sterk van uur tot uur.

Het RIVM waarschuwde eerder deze week al dat de paasvuren konden leiden tot smog en een verslechtering van de luchtkwaliteit.

Vooral mensen met longaandoeningen of hart- en vaatziekten kunnen last krijgen van de smog. Hun wordt aangeraden om zich niet overmatig in te spannen.

Het RIVM adviseert mensen die last hebben van gezondheidsklachten door de smog om contact op te nemen met de huisarts of de plaatselijke GGD.

In Nederland worden paasvuren vandaag ontstoken, maar minder dan gebruikelijk. Veel gemeenten hebben de vreugdevuren verboden vanwege de aanhoudende droogte, al weerhield dat sommige mensen er niet van om de vuren toch aan te steken.

Vorig jaar kwamen er honderden klachten binnen over stankoverlast door de paasvuren in Duitsland en Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl