NOS NieuwsAangepast

Brand Notre-Dame geblust, belangrijke relikwieën gered

De brand die de Notre-Dame zwaar beschadigde, is geblust. Dat meldt de brandweer in Parijs. Gisteravond brak er kort voor 19.00 uur brand uit in de eeuwenoude kathedraal, waarbij de vlammen al snel tot boven het dak kwamen.

De spits stortte halverwege de avond in. In de loop van de nacht kreeg de brandweer het vuur onder controle. Tot vanochtend waren brandweermannen nog bezig met nablussen. 70 procent van de kunst in de kathedraal is mogelijk verloren gegaan, meldt correspondent Frank Renout.

Voor de wederopbouw is een inzamelingsactie gestart. Er zijn al honderden miljoenen toegezegd door Franse miljardairs en bedrijven. Drie belangrijke relikwieën van Christus - de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging - zijn volgens burgemeester Hidalgo van Parijs wel gered van de vlammen.

De geredde kunst uit de Notre-Dame wordt overgebracht naar het Louvre.

Een Franse cameraploeg filmde de schade in de kathedraal:

Beelden van de schade aan de binnenkant van de Notre-Dame

Het vuur zou kunnen zijn ontstaan door werkzaamheden in de kathedraal. Rond de torenspits, die is gebouwd in de negentiende eeuw na een restauratie, stonden steigers. Het Franse Openbaar Ministerie verhoort de bouwvakkers en heeft vijftig rechercheurs op het onderzoek gezet.

Twee agenten en een brandweerman zijn lichtgewond geraakt, meldt de Franse brandweer. Burgemeester Hidalgo bedankte op Twitter de ruim 400 brandweerlieden die de hele nacht hebben doorgewerkt.

Experts bekijken inmiddels hoe groot de schade is. Vorige week waren zestien koperen standbeelden rond de torenspits verwijderd om gerestaureerd te worden. Die zijn dus ontsnapt aan de vlammen. Ook heeft het wereldberoemde orgel met 8000 pijpen volgens de eerste berichten de brand overleefd.

Wel zou ongeveer twee derde van het dak van de kerk zijn vernietigd.

Volgens Patrick Chauvet, de rector van de kathedraal, is ook het gehele houten interieur van de Notre-Dame verloren gegaan. Op de website van de kathedraal is te lezen dat het houten raamwerk uit 1147 een van de oudste bouwwerken van Parijs is, samen met de kerk van Montmartre. Sommige balken uit het raamwerk waren afkomstig van bomen uit de achtste eeuw.

'Schade is niet voor te stellen'

Geluk bij een ongeluk is volgens kunsthistorica Sanne Frequin dat er recent een 3D-scan is gemaakt van de Notre-Dame. "Daardoor hebben we vrij precieze data over hoe die kerk er ooit uit heeft gezien", zegt Frequin op NPO Radio 1. Dat kan volgens haar nuttig zijn bij de herbouw.

Er wordt al volop nagedacht over die reparatie. President Macron zei dat er een internationale inzamelingsactie komt. Verscheidene instanties en particulieren zijn online al inzamelingen gestart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl