NOS NieuwsAangepast

Macron: 'We gaan de Notre-Dame herbouwen', al honderden miljoenen binnen

De Franse president Macron heeft gezegd dat de Notre-Dame in Parijs wordt herbouwd. Er komt een internationale inzamelingsactie voor de vanavond deels afgebrande kathedraal.

"We moeten trots zijn", zei Macron in een korte reactie. "Trots, omdat we deze kathedraal meer dan achthonderd jaar geleden hebben gebouwd. Door de eeuwen heen hebben we hem verbeterd en laten groeien. Daarom zeg ik vanavond: we gaan hem herbouwen."

De Franse president zei dat de brand een verschrikkelijke tragedie is. "Ik voel de treurigheid en de schok die vele andere Fransen ook voelen. Maar het ergste is voorkomen." De twee iconische torens en de structuur van het gebouw lijken gered, zei de brandweer aan het eind van de avond.

Macron: Het is een verschrikkelijk drama

Verder heeft Macron zijn medeleven betuigd aan katholieken over de hele wereld. Ook prees hij de moed en het professionalisme van de brandweermensen.

Kort na de aankondiging van de inzamelingsactie is al zo'n 300 miljoen euro beschikbaar gesteld: 200 miljoen komt van de Franse miljardair Bernard Arnault en zijn bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Nog eens 100 miljoen euro is beschikbaar gesteld door François-Henri Pinault, de topman van het luxebedrijf Kering, dat de modemerken Gucci en Yves Saint Laurent in bezit heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl