Twee Nederlandse broers die worden verdacht van poging tot moord op een ober in Praag hebben voor de rechtbank in de Tsjechische hoofdstad spijt betuigd over hun daden. Het proces tegen de twee is vandaag begonnen. De mishandeling in april vorig jaar leidde in Nederland en Tsjechië tot grote verontwaardiging.

De broers maakten deel uit van een groep van zeven Nederlandse toeristen die op een caféterras in het centrum van Praag een ober in elkaar sloegen. Het slachtoffer hield ernstige verwondingen over aan de mishandeling, waaronder een gebroken kaak en een gebroken oogkas. Hij lag drie weken in het ziekenhuis en eist een schadevergoeding.

De twee verdachten verschenen onder veel belangstelling van de pers vanochtend in de rechtbank:

Nederlandse verdachten verschijnen voor rechtbank Praag

De broers zeggen zich te schamen en hun verantwoordelijkheid te willen nemen voor het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer, Miroslav 'Mirek' Vitek. Volgens Vitek is er al contact geweest over een financiële regeling, maar is er nog geen concreet aanbod gedaan.

De twee mannen zitten nog steeds in voorarrest. Drie anderen kregen voorwaardelijke celstraffen en twee zijn destijds vrijgelaten omdat ze de gemoederen tot bedaren probeerden te brengen.

Verhoor buiten rechtszaal afgewezen

De ober vroeg om in een besloten ruimte gehoord te worden, maar de rechter weigerde dat omdat er geen medische grond voor zou zijn. Vitek verklaarde nog altijd te kampen met onder andere geheugenverlies en psychische problemen als gevolg van de mishandeling.

Na zijn ondervraging kregen de twee verdachten de kans om rechtstreeks aan het slachtoffer hun excuses aan te bieden. Dat deden ze ook ; ze zeiden nooit de bedoeling te hebben gehad om hem iets aan te doen. Als de broers schuldig worden bevonden aan poging tot moord hangt hun een straf van maximaal 18 jaar boven het hoofd.

Het was de bedoeling dat de behandeling van de zaak deze week zou worden afgerond. Het wachten is nog op een medisch rapport over de verwondingen van de ober. Dat moet voor 30 april klaar zijn. Die dag beslist de rechtbank ook of de broers langer in voorlopige hechtenis moeten blijven. De laatste zittingsdag is verplaatst naar volgende maand.

Het incident werd gefilmd:

April 2018: Nederlanders molesteren ober in Praag

STER reclame