ANP
NOS Nieuws

Tienduizenden tekenen petitie tegen snorfiets op de rijbaan Amsterdam

Een petitie om snorscooters in Amsterdam op het fietspad te houden, is meer dan 40.000 keer ondertekend.

De initiatiefnemers zeggen dat ze willen voorkomen dat er ongelukken gaan gebeuren, omdat de snorscooters, die maar 25 kilometer per uur mogen, kwetsbaar zijn op de rijbaan. "Er zijn genoeg alternatieven waarbij snorfietsers niet de weg op hoeven", valt te lezen op de pagina van de petitie. De initiatiefnemers denken onder meer aan het breder maken van fietspaden of toevoegen van linkerspiegels voor fietsers.

In Amsterdam mogen vanaf morgen snorscooters, met een blauwe kentekenplaat, niet meer op de fietspaden en bestuurders moeten een helm dragen. Er is onder een groep mensen veel weerstand tegen de maatregel. Zo gingen groepjes scooterrijders gisteren boos de straat op en werden verkeersborden beklad. De politie pakte zes mensen op.

Op amateurbeelden was te zien hoe jongeren zich op het Mercatorplein misdroegen:

Groep scooterrijders misdraagt zich in Amsterdam

Volgens winkeliers heeft de maatregel geleid tot een forse daling van de verkoop van snorscooters en kiezen mensen massaal voor brommers die 45 kilometer per uur mogen.

Landelijke helmplicht?

In december pleitten 130 artsen nog voor een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Zij zien bij ongelukken vaak bestuurders met hersenletsel in het ziekenhuis belanden.

Minister Van Nieuwenhuizen werkt aan een wet die de helm voor snorscooters landelijk verplicht maakt, maar het duurt nog een klein jaar voor die is ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl