Carlos Ghosn verlaat zijn appartement in Tokio
NOS NieuwsAangepast

Ex-baas Nissan en Renault komt met 'de waarheid', maar nieuwe aanklacht dreigt

Carlos Ghosn, de gevallen topman van Nissan en Renault, houdt volgende week donderdag een persconferentie waar hij "de waarheid" zal vertellen. Dat zegt hij op Twitter, precies op het moment dat er berichten verschijnen dat de Japanse aanklagers een nieuwe zaak tegen hem voorbereiden.

Ghosn werd begin vorige maand op een borgtocht van ruim 8 miljoen euro vrijgelaten uit de gevangenis in Tokio. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij op grote schaal heeft gefraudeerd, onder meer door een veel lager inkomen op te geven dan hij in werkelijkheid had en door Nissan te laten opdraaien voor persoonlijke verliezen.

De flamboyante Ghosn spreekt alle beschuldigingen tegen en zegt dat hij is verraden door de bestuurders van het autoconcern, maar hij moet nog wel terechtstaan. Hij is zowel door Nissan als door Renault ontslagen.

Intussen bereidt het Japanse Openbaar Ministerie alweer een nieuwe aanklacht tegen Ghosn voor, schrijft de krant Yomiuri. Dit keer gaat het om verdachte betalingen aan de Nissan-importeur in Oman.

De woordvoerder van Ghosn heeft al gezegd dat het bedrag van zo'n 30 miljoen euro in negen jaar tijd was bedoeld als premie voor het bedrijf, omdat het goede resultaten behaalde. Ook zusterbedrijf Renault zou miljoenen hebben overgemaakt. Ghosn zou met die betalingen niets te maken hebben gehad en hij en zijn familie zouden op geen enkele manier van het geld hebben geprofiteerd.

Maar Renault heeft de Franse justitie ook gewezen op de betalingen aan de importeur in Oman. De Franse autobouwer heeft vastgesteld dat het geld uit Oman werd doorgesluisd naar een Libanees bedrijf van zakenpartners van Ghosn, die van Libanese afkomst is.

Dat bedrijf zou onder meer een jacht ter waarde van een kleine tien miljoen dollar hebben betaald voor Ghosn. Het schip was geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, een bekend belastingparadijs. Verder zou de Libanese onderneming ruim 25 miljoen euro hebben geïnvesteerd in een Amerikaanse start-up van de zoon van Ghosn.

Renault heeft een intern onderzoek naar de gedragingen van Ghosn gedaan, waarvan de resultaten vandaag bekend worden gemaakt aan de raad van bestuur. In de aanloop daarnaartoe meldt de nieuwssite France Info dat Ghosn ondanks zijn ontslag wel aanspraak wil maken op het pensioen dat hij bij Renault heeft opgebouwd van 765.000 euro per jaar.

Geen internet

Dat Ghosn al ruim drie maanden in de cel heeft gezeten komt door de regel dat verdachten in Japan de gevangenis in moeten tijdens de voorbereiding van hun proces. Ghosn is naar verhouding snel vrij omdat zijn advocaat afspraken heeft gemaakt over de plekken waar hij mag verblijven. Verder staat hij onder permanent cameratoezicht en mag hij geen internet gebruiken.

De tweet die hij heeft geplaatst over de persconferentie van 11 april is verschenen op een geverifieerd Twitteraccount, maar mogelijk wordt dat voor hem beheerd door anderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl