1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Topman auto-industrie opgepakt wegens fraude

Carlos Ghosn, topman bij de Franse autofabrikant Renault en bij de Japanse autofabrikanten Nissan en Mitsubishi, is gearresteerd omdat hij wordt verdacht van fraude. Dat bevestigt Nissan. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat Ghosn op moet stappen.

In een verklaring schrijft Nissan dat het bedrijf een intern onderzoek heeft uitgevoerd naar Ghosn. Daaruit bleek dat de topman jarenlang een deel van zijn salaris verborgen hield voor de Japanse beurs. Ghosn is in Tokio gearresteerd.

Volgens Nissan kwam uit het onderzoek naar voren dat de 64-jarige Ghosn jarenlang bij de Japanse beurs een veel lager salaris had opgegeven dan hij daadwerkelijk kreeg. Volgens Nissan heeft Ghosn zo honderden miljoenen yens aan inkomsten verzwegen. Ook zou hij andere overtredingen hebben begaan, zoals het privégebruik van bedrijfsbezittingen.

Door de berichtgeving over Ghosn kelderde het aandeel Renault vanochtend met ruim 12 procent.

Ghosn was sinds 1999 topman van Nissan en sinds 2005 ook topman van Renault. Onder zijn leiding vormden Nissan, Renault en Mitsubishi een samenwerkingsverband, waar hij bestuursvoorzitter van werd. Dit jaar nog werd zijn contract bij Renault met vier jaar verlengd tot 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl