Carlos Ghosn Reuters

In Japan gearresteerde Renault-topman Ghosn weg na grote druk

time icon Aangepast

Topman Carlos Ghosn (64) is niet langer de baas van de Franse automaker Renault. De in Japan opgepakte Ghosn is gisteravond afgetreden, nadat duidelijk was geworden dat hij op een ingelaste bestuursvergadering vervangen wordt als ceo en bestuursvoorzitter.

Het vertrek van Ghosn wordt gemeld door de Franse minister Bruno Le Mair. De Franse staat is grootaandeelhouder bij Renault en drong al langer aan op het vertrek van Ghosn.

Ghosn wordt onder meer verdacht van miljoenenfraude bij de automakers Nissan en Mitsubishi, onderdeel van de Renault-groep, en zit in een Japanse cel. Hij heeft de Franse, Braziliaanse en Libanese nationaliteit.

Sinds 1999 was hij de baas van Nissan en sinds 2005 topman van Renault. Onder zijn leiding vormden Nissan, Renault en Mitsubishi een samenwerkingsverband, waarvan hij bestuursvoorzitter werd. De combinatie is een van de grootste autoproducenten ter wereld. Ghosn ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude.

Opvolgers bij Renault

Renault bleef na Ghosns arrestatie in november achter zijn Franse topman staan. Uit een voorlopig intern onderzoek was niet gebleken dat hij zich ook bij Renault schuldig had gemaakt aan fraude. Nissan en Mitsubishi vervingen hem kort na zijn arrestatie al wel.

Maar nu heeft Renault de namen van zijn opvolgers bekendgemaakt. Het autobedrijf gaat de functies van voorzitter van de raad van bestuur en ceo van elkaar scheiden.

Operationeel directeur Thierry Bolloré van Renault, die Ghosns taken al waarnam, volgt hem op als ceo. Jean-Dominique Senard, die binnenkort vertrekt bij bandenmaker Michelin, is door de raad van bestuur verkozen tot voorzitter.

STER Reclame