NOS Nieuws

Wekdienst 1 april: verkiezingsuitslag Turkije en pas op voor grappen!

Goedemorgen! Het is 1 april, pas op voor nepnieuws! Echt nieuws vandaag: het hoger beroep in de zaak-Mitch Henriquez begint en er is een grote oefening op vliegbasis Leeuwarden.

De zon schijnt vandaag volop. Vroeg in de ochtend is het koud, maar vanmiddag wordt het 11 tot 16 graden. Er waait een matige oostenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Natuurlijk veel grappen en grollen, want het is weer 1 april, de dag waarop allerlei organisaties proberen met een stunt in de media te komen. Maar pas op! Ook jij kan flink in de maling worden genomen.
  • In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint het hoger beroep tegen de twee agenten die zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de arrestatie van Mitch Henriquez in Den Haag in 2015. Bij die aanhouding werd een nekklem gebruikt; Henriquez overleed kort daarna. De agenten kregen in eerste instantie zes maanden voorwaardelijk.
  • Vliegbasis Leeuwarden is vanaf morgen gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag. Zo'n 50 straaljagers trainen vanaf de vliegbasis voor grote en complexe internationale missies.
  • En in Japan wordt de naam van de nieuwe keizerlijke periode bekendgemaakt. Op 30 april treedt keizer Akihito af en de regeerperiode van zijn opvolger krijgt een andere naam. Ook de jaartelling begint dan opnieuw.

Wat heb je gemist?

Bij lokale verkiezingen in Turkije is in de grote steden sprake van een nek-aan-nek-race tussen de AK-partij van president Erdogan en de grootste oppositiepartij, de CHP. Bijna alle stemmen zijn geteld.

In Istanbul is het verschil tussen de burgemeesterskandidaten van beide partijen bijzonder klein. Beide partijen hebben er de overwinning opgeëist. In de hoofdstad Ankara lijkt de oppositie te gaan winnen. Als dat inderdaad zo is, wordt het de eerste grote overwinning voor de oppositie in Turkije in lange tijd.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Een cruiseschip en een tanker zijn kort na middernacht op elkaar gebotst op de Westerschelde bij Terneuzen. Beide schepen hebben schade, maar zijn niet lek geraakt.
  • De Amerikaanse rapper Nipsey Hussle is doodgeschoten voor de deur van zijn kledingwinkel in Los Angeles. Twee anderen zouden zwaargewond zijn geraakt bij de schietpartij.
  • In Almere is vannacht brand uitgebroken in een containerwoning voor studenten. Een persoon raakte daarbij lichtgewond. Alle 36 containerwoningen in de directe omgeving zijn door de brandweer geëvacueerd.
  • In de buurt van Frankfurt is een vliegtuigje neergestort, met daarin een van de rijkste vrouwen van Rusland. Natalia Fileva, goed voor zeker 530 miljoen euro, heeft het niet overleefd.

En dan nog even dit:

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat de komende vijftien jaar intelligente bedden testen. Die moeten de zorg van patiënten verbeteren en het werk van verpleegkundigen verlichten.

De zogeheten smartbedden verzamelen informatie over de patiënt, zoals wanneer die opstaat en hoeveel die weegt. Ook kunnen ze valpartijen en doorligwonden voorkomen door technische snufjes. De bedden zijn ook een stuk lichter waardoor ze makkelijker te verplaatsen zijn.

Verpleegkundige Carla Kastelein laat zien wat het slimme bed allemaal kan:

'Er zit zelfs een weegschaal in'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl